|
|
|
|
||||
|
||||
|
1. Tanrı, birdir.
2. Üçlübirlik vardır. 3. Tanrı'dan önce varolan ve sonra varolacak tanrılar yoktur. 4. Tanrı, herşeyi bilir. 5. Tanrı'nın herşeye gücü yeter. 6. Tanrı, her yerdedir. 7. Tanrı, her şeye egemendir. 8. Tanrı, ruhtur, 9. Tanrı, herşeyi yaratmıştır. 10. Ruh'un bedeni veya kemikleri yoktur. 11. Tanrı, her zaman Tanrı olmuştur. 12. İsa, Tanrı'dır. 13. İsa, insan oldu. 14. İsa'nın iki doğası vardır: Tanrı ve insan. 15. İsa, günahsızdır. 16. İsa, Baba'ya giden tek yoldur. 17. Kutsal Ruh, Tanrı'dır. 18. Kutsal Ruh, bir güç değildir. Canlıdır. 19. Kutsal Kitap, Tanrı tarafından ilham olmuştur. 20. Herkes, günah işledi. 21. İnsan, kendi kendine oluşmadı. Yaratıldı. 22. Adem ve Havva, gerçek insanlardı. 23. Ölüm, dünyaya Adem'in günahından dolayı girdi. 24. Günah, bizi Tanrı'dan ayırdı. 25. İsa, bütün günahlarımız için öldü. 26. İsa, canını bizler için günah sunusu olarak feda etti. 27. İsa, fiziksel bedeniyle ölümden dirildi. 28. İsa'yı reddedenler, cehenneme gidecekler. 29. Cehennem, kükürtle yanan ateş gölünün bulunduğu ceza yeridir. 30. Cehennem, sonsuzdur. 31. İsa'nın kanıyla kurtulmayanlar, sonsuza dek cehenneme giderler. 32. Kutsal Kitap, Tanrı'nın sözüdür. 33. Kurtuluş, Tanrı'nın karşılıksız armağanıdır. 34. İsa, gözle görülür bir şekilde tekrar yeryüzüne gelecek. 35. İsa, döndüğünde Hristiyanlar ölümden diriltilecek. 36. Hristiyanlar göğe alınacaklar. 37. Son yargı olacak. 38. Adı Yaşam Kitap'ına yazılmamış olanlar, ateş gölüne atılacaklar. 39. Şeytan ateş gölüne atılacak. 40. Bundan sonra yeni bir gök ve yeni bir yeryüzü olacak. Rab'bin sevgi ve ışığının sarmalında kalınız. ![]()
|
|
|
||||
|
||||
|
1. Tanrı, birdir.
" Tanıklarım sizlersiniz " diyor RAB, " Seçtiğim kullar sizsiniz. Öyle ki beni tanıyıp bana güvenesiniz. Benim O olduğumu anlayasınız. Benden önce bir tanrı olmadı, Benden sonra da olmayacak. ( Yşa. 43:10 ) İsrail, O'nun tek gerçek Tanrı olduğuna tanıklık etmelidir. RAB, İsrail'in Kralı ve Kurtarıcısı, Her Şeye Egemen RAB diyor ki, " İlk ve son benim, Benden başka Tanrı yoktur... Yılmayın, korkmayın ! Size çok önceden beri söyleyip açıklamadım mı ? Tanıklarım sizsiniz. Benden başka Tanrı var mı ? Hayır, başka Kaya yok; ben bir başkasını bilmiyorum. " ( Yşa. 44:6, 8 ) İsrail'in kralı olan Rab, eşsizdir ve tek gerçek Tanrı'dır. Halkı, O'nun üstünlüğüne uzatılan dillerden korkmamalıdır. Halkı, O'nun geleceği önceden bildirdiğine ve tek Tanrı olduğuna tanıktır. Kendisinden başka kaya tanımaz. Sonsuz yaşam, tek gerçek Tanrı olan seni ve gönderdiğin İsa Mesih'i tanımalarıdır. ( Yu. 17:3 ) Burada, sonsuz yaşamın nasıl elde edildiğine dair basit bir açıklama var. Bu, Tanrı'yı ve İsa Mesih'i tanıyarak olur. Tek gerçek Tanrı, sahte tanrılar olan putların karşıtıdır. Bu ayet, İsa Mesih'in gerçek Tanrı olmadığı anlamına gelmez. O'nun ve Baba Tanrı'nın adından sonsuz yaşamın ortak kaynağı olarak söz edilmesi onların eşit olduğunu gösterir. Rab, burada, kendisinden İsa Mesih diye söz eder. Bu ayet, İsa'nın kendisinin hiçbir zaman Mesih olduğunu iddia etmediği suçlamasını çürütür ( W. MacDonald ). Yerde ya da gökte ilah diye adlandırılanlar varsa da - nitekim pekçok " ilah ", pekçok " rab " vardır - bizim için tek bir Tanrı Baba vardır. O herşein kaynağıdır, bizler O'nun için yaşıyoruz. Tek bir Rab var. O da İsa mesih'tir. Herşey O'nun aracılığıyla yaratıldı, biz de O'nun aracılığıyla yaşıyoruz. ( 1. Kor. 8:5-6 ) Pavlus, putperest mitolojide Jüpiter, Juno ve Merkür gibi sözde ilahlar olduğunu kabul eder. Bu ilahlardan bazılarının gökte yaşadığı ve Ceres ve Neptun gibi nazılarının da yerde olduğu sanılıyordu. Bu anlamda birçok ilahlar ve rabler, yani insanların tapındığı ve kölesi olduğu mitolojik yaratıklar vardır. İmanlılar, şunu iyi bilirler:Gerçek tek bir Tanrı Baba vardır. O, her şeyin kaynağıdır ve biz, O'nun için yaşarız.Baba Tanrı, her şeyin kaynağı ve yaratıcısıdır.Biz, O'nun için yaratılmışızdır.Her şey O'nun aracılığıyla ifadesi, Rab İsa'yı aracı ya da Tanrı'nın temsilcisi olarak betimler. Pavlus, tek bir Tanrı Baba vardır ve tek bir Rab var, O da İsa Mesih'tir, derken; Rab İsa Mesih'in tanrı olmadığını belirtmez. Aksine sadece yaratılış ve kurtuluşta, Tanrılıktaki bu kişiliklerin oynadığı rolü işaret eder. Ne var ki, eskiden Tanrı'yı tanımadığınız zamanlarda, gerçek olmayan tanrılara kölelik ettiniz. Şimdiyse Tanrı'yı tanıdınız, daha doğrusu Tanrı tarafından tanındınız. Öyleyse nasıl oluyor da bu değersiz, etkisiz ilkelere dönüyorsunuz ? Yeniden onların kölesi mi olmak istiyorsunuz ? ( Gal. 4:8-9 ) Tanrı'nın yasaları, kendi zaman ve yerlerinde, güzeldiler. Ancak İsa'nın yerine konduklarında kesin engeldirler. Mesih'ten yasaya dönmek, putperestliktir.
|
||||
|
||||
|
2. Üçlü Birlik vardır.
Rab İsa Mesih'in lütfu, Tanrı'nın sevgisi ve Kutsal Ruh'un paydaşlığı hepinizle birlikte olsun. ( 2. Kor. 13:14 ) Burada, Yeni Antlaşma'nın en güzel kutsamalarından biririni - ki bu, Üçlü Birlik'in her bir üyesini içeren tek kutsamadır - görürüz. Lenski, bundan şu sonucu çıkarır: Elçinin Korintliler'e uzanan elleriyle, Yeni Antlaşma'nın derin kutsamasını söyleyen sesinden oluşan bu resim elbet birgün sessizleşir. Ancak bu kutsama daima yüreklerimizde yer edinir. (1) İsa Mesih'in sözünü dinlemeniz ve O'nun kanının üzerinize serpilmesi için, Baba Tanrı'nın öngörüsü uyarınca Ruh tarafından kutsal kılınarak seçildiniz. Lütuf ve esenlik artan ölçüde sizin olsun. ( 1. Pe. 1:2 ) Mektubu alanların, Üçlü Birlik'in, üç kişisinin de, aktif rol aldığı dört aşamalı bir kurtuluş sürecinden geçtikleri belirtilmektedir. Herşeyden önce bu inanlılar, Baba Tanrı'nın öngörüsü uyarınca seçilmişlerdi. Yani Tanrı, onları çağlar öncesinden Kendisine ait olması için seçmiştir. Tanrısal seçim konusu, her zaman beğenilen bir konu değildir. Ama öyle de olsa bu, Tanrı'yı Tanrı olarak tanımladığı için erdemli bir kavramdır. Bunu insana çekici gösterme girişimleri ise, sadece ve sadece Tanrı'nın egemenliğinin zedelenmesine neden olur. Tanrı'nın öngörüsüyle insanın sorumluluğunu bağdaştırma konusunda karşılaşılan herhangi bir güçlük, Tanrı'nın değil; insanın düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Kutsal Kitap, her iki öğretiyi de öğrettiğinden; her ikisine de inanmamız gerekir. Gerçek, bu iki görüşün ortalarında bir yerde değil, her iki aşırı uçtadır. Burada, Tanrı'nın seçiminin, Kendi öngörüsüne göre olduğu belirtiliyor. Bazıları, bunu, Tanrı'nın ta başlangıçta, Kurtarıcı'ya iman edeceğini bildiği kimseleri seçmiş olduğu şeklinde anlıyor. Bazıları da, Tanrı'nın, günahlı insanın kendisine kalsa Kurtarıcı'ya hiçbir zaman iman etmeyeceğini bildiğinden, belirli kimseleri lütfunun bir göstergesi olarak Kendi öngörüsüne göre ayırmış olduğunu söylüyorlar. Tanrı'nın bu öngörüsü uyarınca yapmış olduğu seçim konusunda insan olarak açıklayamayacağımız bazı gizemler varsa da; bu yönde ortada herhangibir adaletsizlik olmadığından kesinlikle emin olabiliriz. Kurtuluştaki ikinci aşama, Ruh tarafından kutsal kılınmadır. Kutsanmanın bu yönü, kişi henüz Rab'be gelmeden önce gerçekleşir.(2) Bu olay, Kutsal Ruh'un bir hizmetidir ve Kutsal Ruh, bu hizmet aracılığıyla inanlıları Tanrı'ya ait olmaları için ayırır ( 2. se. 2:13 ). Mantıksal olarak bu ayırma, Baba Tanrı tarafından yapılan seçimi izler. Tanrı, insanları ezelden tanımış ve seçmiştir. kutsal Ruh, bu seçimi söz konusu kimselerin yaşamlarında bir gerçek haline getirmek için çalışmaktadır. Bir insanın kurtulmasında görülen üçüncü aşama, günahlının Kutsal Ruh'un işleyişine verdiği tepkidir. Bu tepki, bu ayette, İsa Mesih'in sözünü dinlemek olarak açıklanmaktadır. Bu itaat, kişinin günahlarından dönerek ( Tövbe ederek ) İsa Mesih'i kurtarıcısı olarak kabul etmesi demektir. Yeni Antlaşma'da, Müjde'ye itaat etmenin gerekliliği kavramıyla sık sık karşılaşılmaktadır ( Rom. 2:8; 2. Se. 1:8 ). Son olarak, O'nun kanının serpilmesi olayı gelmektedir. Bu ifadeyi olduğu gibi alarak, bir kimse kurtulduğu zaman, üzerine İsa'nın kanının gerçekten de serpildiğini iddia edemeyiz. Bu terim, mecazi bir anlamda, bir tür benzetme olarak kullanılmıştır. Burada söyelenmek istenen şudur: Bir kimse, Müjde'ye iman eder etmez, Mesih'in çarmıh üzerinde akıtmış olduğu kanı aracılığıyla bütün bereketlere sahip olur. Kurtarıcı'nın kanı 1900 yıldan uzun bir süre önce bir defa ve tüm çağlar için akmıştır ve bundan sonra asla akmayacaktır. Ama biz, İsa Mesih'e iman ettiğimizde bağışlanıyoruz; kurtuluşa ve sayısız berekete sahip oluyoruz. Petrus, okuyucusunun ruhsal doğumundaki dört aşamayı inceledikten sonra, lütuf ve esenliğin onlarda gittikçe artması dileğinde bulunuyor. Onlar, kurtuldukları zaman Tanrı'nın lütfunu ve bu lütuf aracılığıyla ortaya çıkan tanrı'yla aralarındaki esenliği zaten tatmışlardı. Ama iman yaşamları için gerekli lütuf ya da güce ve yine ahlak değerleri bozuk bir toplum içerisinde yaşarken gerek duydukları esenliğe her yeni günde ihtiyaç duyacaklardır. Elçinin, burada, onlar için gittikçe artmasını dilemiş olduğu şeyler işte bunlardır. James Denny, bir keresinde şöyle demişti: " Lütuf, Müjde'nin ilk ve son sözü; esenlik, yani mükemmel bir ruhsal sağlık ise, lütfun tamamlanmış olan işidir. " (3) (1) R.C.H. Lenski, The Interpretation of st. Paul's First and Second Epistles to the Corinthians, sf. 1341. (2) Kutsal kılınmanın daha sonra meydana gelen çeşitli şekilleri vardır. Bir kimse, yeniden doğduğunda; " Mesih'te " ( İbr. 10:10, 14 ) olduğu için, yani bulunduğu yer nedeniyle kutsanır. Bu inanlı, iman yaşamı süresince pratik olarak da kutsanacaktır. Diğer bir deyişle, daha çok Mesih'e benzeme, yani Mesih gibi olma aşamasına ( 1. Pe. 1:15 ) girrecektir. Cennete gittiğinde ise kutsanmanın doluluğuna, tamlığına erişecektir. Çünkü bir daha hiç günah işlemeyecektir ( Kol. 1:22 ). Ayrıca İbraniler 2:11'deki kutsanmalarla ilgili açıklamalara bakabiliriz. (3) William MacDonald, " Kutsal Kitap Yorumu ", III. cilt, sf. 406.
|
||||
|
||||
|
3. Tanrı'dan önce var olan ve sonra var olacak tanrılar yoktur.
Gözleri olduğu halde kör, kulakları olduğu halde sağır olan halkı öne getir. Bütün uluslar bir araya gelsin, halklar toplansın. İçlerinden hangisi bunları bildirebilir. Olup bitenleri bize duyurabilir ? Tanıklarını çağırıp haklı olduklarını kanıtlasınlar, ötekiler de duyup, " Doğrudur " desinler. " Tanıklarım sizlersiniz " diyor RAB, " Seçtiğim kullar sizsiniz. Öyle ki beni tanıyıp bana güvenesiniz, benim O olduğumu anlayasanız. Benden önce bir tanrı olmadı, benden sonra da olmayacak. Ben, yalnız ben RAB'bim, benden başka kurtarıcı yoktur. Ben bildirdim, ben kurtardım, ben duyurdum, aranızda yabancı ilahlar değil. Tanıklarım sizsiniz " diyor RAB, " Tanrı benim, gün gün olalı ben O'yum. Elimden kimse kurtaramaz. Ben yaparım, kim engel olabilir ? " ( Yşa. 43:8-13 ) 4. Tanrı, her şeyi bilir. Çünkü Tanrı yüreğimizden daha büyüktür ve her şeyi bilir. ( 1. Yu. 3:20 ) Gerçek olan şu ki; Tanrı yargı konusunda, yüreğimizden büyüktür. Biz, günahlarımızı unutsak ya da bir kısmını anımsasak da; Tanrı, hepsini bilir. O'ndan başka kurtarıcı yoktur. O'nun hükümlerine ve işlerine karşı gelemeyiz. O'nun bilmediği bir şey yoktur. O, her şeye egemendir ve her yerdedir. 5. Tanrı'nın herşeye gücü yeter. Bizim Tanrımız göklerdedir. Ne isterse yapar. ( Mez. 115:3 ) Artık bu dünyanın, gerçek Tanrı'nın üstün olduğunu anlamış olması gerekir. " Bizim Tanrımız göklerdedir " ve egemendir. " Ne isterse yapar ! " Burada Tanrı'nın üstünlüğü, O'nun evrenin üstünde yüceltilmiş olduğu anlamına gelir. O, evreni yaratandır. Tanrı'nın egemen olması, istediği her şeyi yapmakta özgür olduğu anlamına gelir. O, her zaman iyi, adil ve bilgece olanı ister. ( W. M. ) 6. Tanrı, her yerdedir. Ben yalnızca yakındaki Tanrı mıyım ? Uzaktaki Tanrı değil miyim ? diyor RAB, " Kim gizli yere saklanır da onu görmem ? " diyor RAB, " Yeri göğü doldurmuyor muyum ? " diyor RAB. ( Yer. 23:23-24 )
|
||||
|
||||
|
7. Tanrı, herşeye egemendir.
O zaman RAB halkının üzerinde görünecek, oku şimşek gibi çakacak. Egemen RAB boru çalacak ve güney fırtınalarıyla ilerleyecek. ( Zek. 9:14 ) Mübarek ve tek hükümdar, kralların Kralı, rablerin Rabbi, ölümsüzlüğün tek sahibi, yaklaşılmaz ışıkta yaşayan , hiçbir insanın görmediği ve göremeyeceği Tanrı, Mesih'i belirlenen zamanda ortaya çıkaracaktır. Onur ve kudret sonsuza dek O'nun olsun ! Amin. ( 1. Ti. 6:15-16 ) İsa, yeryüzüne geldiğinde; insanlar, O'nun mübarek ve tek hükümdar olduğunu görecekler. Gerçek kralın kim olduğu kolayca belli olacaktır. Pavlus'un Timoteos'a yazdığı sıralarda, İsa insanlar tarafından reddetilmekteydi. Halen de böyledir. O, ayrıca bugün kendini, rab ilan etmiş olanların da Rabbi'dir. Mübarek, yalnızca tapılmaya layık olan değil; aynı zamanda da kendisinde tüm kutsallığın bulunduğu Kişi'dir. Rab İsa, göründüğünde; insanlar, ölümsüzlüğün tek sahibinin Tanrı olduğunu anlayacaklardır. Tanrı - kendiliğinden - varlığı itibariyle ölümsüzdür. Yalnızca sevgili Rab tarafından kabul edilen ve Mesih'te olanlar, mahvolmadan Tanrı'ya yaklaşabilirler. Doğal haliyle insan, Tanrı'yı görmez ve göremez. Eski Antlaşma'da; insanlar, Tanrı'nın yansımalarını görmüşlerdir. Yeni Antlaşma'da; Tanrı, Kendisini sevgili Oğlu'nun kişiliğinde, Rab İsa Mesih'te açıklamıştır. 8. Tanrı, ruhtur. Tanrı ruhtur, O'na tapanlar da ruhta ve gerçekte tapınmalıdırlar. ( Yu. 4:24 ) " Tanrı ruhtur ", O'nun varlığının bir tanımıdır. O, yalnızca bir insan, insanlığın bütün hatalarına ve sınırlılığına maruz kalmış biri değildir. Herhangi bir zamanda herhangi bir yere de bağlı değildir. O, aynı zamanda her yerde olan, her şeyi bilen ve her şeye gücü yeten görülmez bir kişidir. Bütün yollarında mükemmeldir. Bu nedenle O'na tapanlar da ruhta ve gerçekte tapınmalıdır. Yalan ya da ikiyüzlülük olmamalıdır. Yaşamı içten bozuk olan dindar görünmeye çalışmamalıdır. Geleneklere uyarak Tanrı'yı memnun etme düşüncesi olmamalıdır. Bazı kuralları Tanrı'nın kendisi koymuş bile olsa, hala insanın kendisine kırık ve tövbekar bir yürekle yaklaşmasında ısrar ediyor. (1) (1) William Macdonald
| Seçenekler | |
|