Go Back   Hristiyanlık Forumu | Hristiyan Bilgi Kaynağı > Hristiyan bilgi kaynağı > Hristiyanlık Temelleri, Yararlı Dökümanlar ve Makaleler > Kilise ve Kilise Tarihi

hristiyanlık

Seçenekler
Alt 31-Ekim-2009, 21:01
salih özgür - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
salih özgür salih özgür isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kayıtlı Üye

İnanç: Hristiyan - Protestan
Standart 436 Yıllık Tanıklık..

Mesih inanlısı Hollanda’lı Jan ve Janneken adlı yeni evlenmiş genç bir çift 1573 yıllında tutuklanıp zindana atılırlar. Jan bir sene bile birlikte kalamadığı eşine zindandan bir mektup yazar.

“Sana dostça bir selam yolluyorum, evet sana; herşeyden çok sevdiğim ve değer verdiğim, ama şimdi, uğruna herşeyi çöp ve değersiz saydığımız, gerçek ve herşeyden çok sevdiğimiz İsa Mesih’in uğruna terk etmek zorunda kaldığım değerli karıma yazıyorum.
İnsanlar bizi burada birbirimizden ayırsalarda, Rab’in sonsuzluklar için hazırladığı ve hiç kimsenin artık ayırmaya gücünün yetmediği konutunda bizleri birleştireceğini ümit ediyorum.....İyi geceler, hoşça kal kuzucuğum, sevdiğim. Tanrı’dan korkan herkese iyi geceler,hoşça kalın. Yeni Yeruşalem’de Kuzu’nun düğününde buluşmak üzere hoşça kalın. Yürekli ve cesur olun! Cesur olun ve üstünüze çöken sıkıntıyı Rab’be bırakın. O sizi terk etmez. O’nda kalırsanız düşmezsiniz. Tanrı’yı herşeyden çok sevin! Sizde sevgi ve gerçek olsun! Kurtuluşunuzu sevin, Rab’be verdiğiniz sözü tutun.”

Jan kısa bir süre sonra yakılarak öldürülür. Karısı hamile olduğu için çocuğunu doğuruncaya kadar zindanda tutulur. Kocasının ölümünden sonra, kendi adını verdiği bir kız çocuğu dünyaya getirir ve yakılmadan evvel kızına bir mektup yazar.

“Uğruna üzüldüğüm ve hâlâ üzüntü duyduğum genç kuzucuğum, büyüyüp aklın erdiğinde, üzerinde benliğin istekleri doğrultusunda nice tehlikeleri taşıyan ve Kutsal Yazılar’dan da anlaşılacağı gibi, Mesih’in Haçı’ndan da sık bahsedilen bu dar yolu araştırmak istersin. Bu dünyada Çarmıh’a o kadar düşman kişi var ki, bunlar bu dar yolu terk edip uzaklaşıyorlar. Fakat sevgili kuzucuğum, Mesih ile mutluluğu arayıp miras almak istersek, O’nun Haçı’nı taşımaya yardım etmeliyiz. Haç’ı taşımak: O’nun izinde yürüyüp uğradığı hakaretlere katlanmaktır. Zira Mesih’in kendisi diyor: “Size, benim adım uğruna zulmedecek, kovalayıp öldürecekler.” Evet, O kendisi bizden önce bu yoldan giderek bize bir örnek bıraktı ki, bizde O’nun izinde böyle yürüyelim. Çünkü insan Mesih İsa uğruna herşeyden; baba, anne, kızkardeş, kardeş, koca, çocuktan, evet hatta kendi hayatından vaz geçebilmelidir.
Sevgili çocuğum, sen gerçi daha çok küçüksün ama, bunlar benim senden özlemle beklediğim şeyler. Ben bunları sana, sen daha bir aylıkken yazdım. Yakında Rab’bin yardımıyla fedakârlığımı göstereceğimden sana bu mektubu bırakıyorum ki, isteklerimi yapasın ve kendini Tanrı’dan korkanların yanına veresin. Yolları cehenneme giden, dünyanın ihtişamına ve övüngüsüne adayanlara değil, İbrahim’min yaptığı gibi ülkeden ülkeye göç ederek, özgürlükleri olmayan küçük İsrail topluluğuna katıl ki, vaad edilen ülkeye varabilesin. Eğer kurtuluşu ararsan hangi yolun yaşama, hangisinin ölüme götüreceğini kolayca anlayacaksın.
Seni burada bırakıyorum. Ah, seni benim büyütmem Rab’bin hoşuna gidecekti. Ve elimden geleni de yapardım. Ama görülüyor ki, Rab’bin isteği bu değil. Böyle değilde, yanında bir süre kaldıktan sonra Rab beni senden ayırsaydı, benim yokluğumu daha da hissederdin. Tıpkı babanın yokluğunu hissettiğim gibi; çünkü biz de kısa bir süre birlikte kalabildik. Rab bizi birbirimize uygun gördüğü için bütün dünyayı verselerdi birbirimizi terk etmeyeceğimiz kısa, ama çok mutlu bir zamanımız oldu. Ama Rab uğruna birbirimizden ayrıldık. Seni de aynı şekilde burada bırakmak zorundayım sevgili kuzucuğum. Seni yaratan Tanrı beni şimdi senden ayırıyor, bu O’nun kutsal isteğidir. Rab İsa uğruna peygamberlerin ve şehitlerin geçtiği ve binlerce kişinin canını verdiği bu dar yoldan geçmem gerekiyor. Mesih’in uğruna can verenlerin sayıları dolsun diye Sunak’ın altında bekleyenlerden biri de babandır, onu takip etmeyi ümit ediyorum.
Seni Rabbe ve O’nun merhametinin teselli edici sözlerine emanet ediyorum. Seni umutla bekliyorum. Beni takip et sevgili kuzucuğum.
Yeryüzünde en çok sevdiğim , sana iyi geceler. İyi geceler ve başka bir şey demiyorum, iyi geceler; beni izle, iyi geceler, hoşça kal.

Bu Yazıyı Diğer Sitelerde Paylaş

Seçenekler

Hizli Erisim

Mesaj Panosu Saati: 17:08.
Tema: Hristiyan.gen.tr | Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.