|
|
|
|
||||
|
||||
|
Belirli Kurtarış ya da Sınırlı Kefaret (3/5 Kalvinizm'in 5 Maddesi)
Yukarıda görüldüğü gibi, seçilmişlik kendi başına kimseyi kurtarmamıştır; sadece belirli günahlıları işaretlemiştir. Baba tarafından seçilen ve Oğul'a verilenlerin kurtulmaları için kurtarılmaları gerekmektedir. İsa Mesih, kurtuluşlarını güvenceye almak için dünyaya geldi ve Kendini halkıyla özdeşleştirmek ve onların yasal temsilcisi ya da yerlerini alan olarak hareket edebilmesi için insan doğasını üzerine aldı. Mesih halkının namına hareket ederken Tanrı'nın yasasını kusursuz olarak yerine getirdi ve böylece Kendisine iman ettikleri an, kendilerine mal edilen kusursuz doğruluğu oluşturdu. İsa'nın yaptığı aracılığıyla bu insanlar Tanrı'nın önünde doğru sayıldılar. Ayrıca, Mesih'in kendileri için çektiği acılardan ötürü bütün suçluluk ve suçlanmadan özgür kılındılar. Onlar için kurban olması aracılığıyla onların günahlarının cezasına katlandı ve böylece onların suçluluğunu sonsuza dek kaldırdı. Bunun sonucu olarak, halkı imanla Kendisine katıldığında tamamen doğru sayılırlar ve bütün suçluluk ve suçlanmadan özgür kılınırlar. Kendi yapmış ya da yapacak oldukları bir şeyden ötürü değil sadece Mesih'in kurtarıcı işi temel alınarak kurtulmuşlardır. Tarihsel ve anayol Kalvinizm'i, Mesih'in kurtarıcı işinin tasarı ve gerçekleştirimde kesin olduğunu belirli kesin günahlılara tam bir tatmin sağlamaya ve bu bireyler için kurtuluşu sağladığı ve başka kimse için bunu sağlamadığını tutarlı bir şekilde savunmuştur. Mesih'in halkı için hak ettiği kurtuluş, iman ve tövbe armağanları dahil kendilerini Tanrı'yla doğru bir ilişkiye getirmek için gereken her şeyi içerir. Mesih sadece Tanrı'nın günahkarları bağışlamasını sağlamak için ölmemişti. Tanrı, Mesih'in işinin etkin olup olmayacağının takdirini de günahkarlara bırakmaz. Tersine, Mesih'in kendileri için Kendisini kurban ettiği kişiler değişmez bir şekilde kurtulacaklardır. Bu yüzden kurtarılış, Tanrı'nın seçilmişlik amacını gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştı. Bütün Kalvinciler, Mesih'in itaatı ve acı çekmesinin sonsuz değeri olduğuna ve eğer Tanrı böyle istemiş olsaydı Mesih'in sağladığı tatminin bütün insanları kurtaracak olduğu konusunda görüş birliği içindedirler. Mesih'in dünya kurulduğundan beri yaşamış olan her erkek, her kadın ve çocuk için kurtuluşu güvenceye alması, sadece seçilmişler için kurtuluşu güvenceye almasının gerektirdiğinden daha fazla itaat ve daha büyük bir acı çekimi gerektirmezdi. Ama O dünyaya, sadece Baba tarafından Kendisine verilenleri temsil etmek ve onları kurtarmak için gelmişti. Böylece Mesih'in kurtarıcı işi, bazılarını kurtarmak ve diğerlerini kurtarmamak üzere sınırlıydı ama değeri konusunda sınırlı değildi çünkü sonsuz değeri vardır ve eğer Tanrı'nın tasarımı bu olsaydı herkes için kurtuluşu güvenceye alırdı. Arminyus yanlılarının da Mesih'in kefaret işine koydukları bir sınırlama vardır ama bu epey farklı yapıda bir şeydir. Mesih'in kurtarıcı işinin bütün insanlar için iman etmeleri şartıyla kurtuluşu mümkün kılmak üzere tasarlandığını ama Mesih'in ölümünün tek başına hiç kimse için kurtuluşu güvenceye ve garantiye almadığını savunurlar. Herkes Mesih'in kurtarıcı işinden ötürü kurtulmayacağından bir sınırlama olduğu itiraf edilmelidir. Ya kefaretin, bazı günahkarlar için kurtuluşu güvenceye almak üzere tasarlandığı ama diğerleri için almak üzere tasarlanmamış olmakla sınırlıydı ya da, kimse için kurtuluşu güvenceye almamış olmasıyla, sadece Tanrı'nın günahkarları iman etmeleri şartıyla bağışlamasını mümkün kılmak üzere tasarlanmış olmasıyla sınırlıydı. Yani kurtuluş tasarımı, ya kapsam (herkes için tasarlanmamıştı) ya da etkinlik (kimse için kurtuluşu garanti etmemişti) açısından sınırlıydı. Boettner'in çok doğru bir şekilde gözlemlediği üzere, Kalvinci için kefaret, "ırmağın ta öbür tarafına kadar uzanan dar bir köprü gibidir. Arminyancı için, sadece ırmağın yarısına kadar uzanan büyük ve geniş bir köprü gibidir."[2] A. Kutsal Kitap, tasarlanan ve Mesih'in işi tarafından gerçekleştirilen amacı, Tanrı halkının tam kurtuluşu (gerçek barışma, aklanma ve kutsanma) olarak tanımlar. 1. Kutsal Kitap, Mesih'in insanların kendi kendilerini kurtarmasını mümkün kılmak için değil, günahkarları kurtarmak için geldiğini bildirir. Matta 1:21 Meryem bir oğul doğuracak. Adını İSA koyacaksın. Çünkü halkını günahlarından kurtaracak olan O’dur. Luka 19:10 Nitekim İnsanoğlu, kaybolmuş olanı arayıp kurtarmak için geldi. 2.Korintliler Tanrı Mesih sayesinde kendisinin doğruluğu olalım diye, günahı bilmeyen Mesih’i bizim için günah yaptı. Galatyalılar 1:3,4 Babamız Tanrı’dan ve Tanrı’nın isteğine uyarak, bizi şimdiki kötü çağdan kurtarmak için günahlarımıza karşılık kendini feda etti. Tanrı’ya sonsuzlara dek yücelik olsun. Amin . 1.Timoteyus 1:15 Mesih İSA günahkarları kurtarmak için dünyaya geldi sözü, güvenilir ve her bakımdan kabule layık bir sözdür. Günahkarların en kötüsü benim. Titus 2:14 Mesih, bizi her suçtan kurtarmak , arıtıp kendisine ait ve iyilik etmekte gayretli bir halk yapmak için kendini bizim uğrumuza feda etti. 1.Petrus 3:18 Nitekim Mesih de bizleri Tanrı’ya ulaştırmak amacıyla doğru kişi olarak olmayanlar uğruna, günahlar için kurban olarak ilk ve son kez öldü . 2. Kutsal Kitap, Tanrı halkının Mesih'in yaptığı işin ve çektiği acıların sonucu olarak Tanrı'yla barıştığını ve kendilerine onları yeniden doğduran ve kutsal kılan Kutsal Ruh'un verildiğini bildirir. Bütün bu bereketler Mesih'in Kendisi tarafından halkı için güvenceye alınmıştır. a. Mesih, kurtarıcı işi aracılığıyla halkı için Tanrı'yla barışmayı güvenceye almıştır. Romalılar 5:10 Çünkü eğer biz Tanrı’nın düşmanlarıyken Oğlunun ölümü sayesinde O’nunla barıştıksa, barışmış olarak Oğlunun yaşamıyla kurtulacağımız çok daha kesindir. 2.Korintliler 5:18,19 Bunların hepsi Tanrı’dandır. Tanrı, Mesih’in aracılığıyla bizi kendisiyle barıştırdı ve bize barıştırma görevi verdi. Şöyle ki Tanrı, insanların suçflarını saymayarak dünyayı Mesih’te kendisiyle barıştırdı ve barıştırma sözünü bize emanet etti. Efesliler 2:15,16 Kutsal Yasa’yı, buyrukları ve kurallarıyla birlikte etkisiz kılarak iki topluluğu birleştirdi, kendi bedeninde aradaki engel duvarını , yani düşmanlığı yıktı. Amacı, bu iki topluluktan kendisinde yeni bir insan yaratarak esenliği sağlamak, düşmanlığı çarmıhta öldürmek ve çarmıh aracılığıyla birbedende iki topluluğu Tanrı’yla barıştırmaktaydı Koloseliler 1:21,22 Yaptığınız kötülükler yüzünden bir zamanlar düşüncelerinizde Tanrı’ya yabancı ve düşmandınız. Şimdiyse Mesih sizi Tanrı’nın önüne kutsal, lekesiz ve kusursuz olarak çıkarmak için öz bedeninin ölümü sayesinde sizi Tanrı’yla barıştırdı b. Mesih, halkının aklanması için gereken doğruluk ve bağışlanmayı güvenceye almıştır. Romalılar 3:24,25 İnsanlar, İSA Mesih’le olan kurtuluşla, Tanrı’nın lütfuyla, karkılıksız olarak aklanırlar. Tanrı, Mesih’i kanıyla günahları bağışlatan ve imanla benimsenen kurban olarak sundu. Romalılar 5:8,9 Tanrı bize olan sevgisini şununla kanıtlıyor: biz daha günahkarken, Mesih bizim için öldü. Böylece şimdi O’nun kanıyla aklandığımıza göre, O’nun aracılığıyla Tanrı’nın gazabından kurtulacağımız çok daha kesindir. 1.Korintliler 1.30 Ama siz Tanrı sayesinde Mesih İSA’dasınız. O bizim için Tanrısal bilgelik, doğruluk, kutsallık ve kurtuluş oldu. Galatyalılar 3:13 Mesih uğrumuza lanetlenerek bizi Yasa’nın lanetinden kurtardı… Koloseliler 1: 13,14 O bizi karanlığın hükümranlığından kurtarıp sevgili Oğlunun egemenliğine aktardı. O’nda kurtuluşa, günahımızın bağışına sahibiz. İbraniler 9:12 Erkeçlerin ve danaların kanıyla değil, sonsuz kurtuluşu sağlayarak kendi kanıyla kutsal yere ilk ve son kez girdi. 1.Petrus 2:24 Bizler günah karşısında ölelim ve doğruluk uğruna yaşayalım diye, günahlarımızı çarmıhta kendi bedeninde yüklendi.O’nun yaralarıyla şifa buldunuz. c. Mesih, yeniden doğmak ve kutsal kılınmayı ve bunların içerdiği her şeyi kapsayan Kutsal Ruh armağanını güvenceye almıştır. Efesliler 1:3,4 Bizi Mesih’te her ruhsal kutsamayla göksel yerlerde kutsamış olan Rabbimiz İSA Mesih’in Babası Tanrı’ya övgüler olsun. O, kendi önünde, sevgide kutsal ve kusursuz olmamız için dünyanın kuruluşundan önce bizi Mesih’te seçti. Filipeliler 1:29 Çünkü Mesih uğruna size yalnız Mesih’e iman etmek değil, ama daha önce bende gördüğünüz ve hala sürdürdüğümü duyduğunuz zorunlu çabanın aynısına sahip olarak Mesih uğruna acı çekmek ayrıcalığı verildi. Elçilerin işleri 5:31 İsrail’e günahlarından tövbe etme ve bağışlanma fırsatını vermek için Tanrı O’nu Önder ve Kurtarıcı olarak kendi sağına yükseltti. Titus 2:14 Mesih bizi her suçtan kurtarmak, arıtıp kendisine ait iyilik etmekte gayretli bir halk yapmak için kendini bizim uğrumuza feda etti. Titus 3:5,6 Bunu, doğrulukla yaptığımız işlerden dolayı değil, kendi merhametiyle, yeniden doğuş yıkamasıyla ve kurtarıcımız İSA Mesih aracılığyla üzerimize bol bol döktüğü Kutsal Ruh’un yenilemesiyle yaptı. Efesliler 5:25,26 Ey kocalar, Mesih inanlılar topluluğunu nasıl sevip uğruna kendini feda ettiyse, sizde karılarınızı öyle sevin. Mesih inanlılar topluluğunu suyla yıkayıp Tanrısal sözle temizleyerek kutsal kılmak için kendini feda etti. 1.Korintliler 1:30 Ama siz Tanrı sayesinde Mesih İSA’dasınız. O bizim için Tanrısal bilgelik, doğruluk, kutsallık ve kurtuluş oldu. İbraniler 9:14 Öyleyse sonsuz Ruh aracılığyla kendini lekesiz olarak Tanrı’ya sunmuş olan Mesih’in kanının, diri Tanrı’ya kulluk edebilmeniz için vicdanınızı ölü işlerden temizleyeceği daha kesindir. İbraniler 13:12 Bunun gibi , İSA da kendi kanıyla halkı kutsal kılmak için kent kapısının dışında acı çekti . 1.Yuhanna 1:7 Ama kendisi ışıkta olduğu gibi, biz de ışıkta yürürsek, birbirimizle paydaşlığımız olur ve O’nun Oğlu İSA’nın kanı bizi her günahtan arındırır. B. Rab İsa Mesih'i, cennetsel Babası'yla dünya kurulmadan önce lütufkar anlaşma ya da düzenlemenin şartlarını yerine getiren bir şekilde gösterip halkı için yaptığı her şeyde ve çektiği acılarda sunan ayetler. 1. İsa, Baba'nın Kendisine verdiği halkı kurtarmak için Baba tarafından dünyaya gönderilmişti. Baba tarafından Kendisine verilenler O'na gelirler (O'nu görüp O'na iman ederler) ve hiçbiri kaybolmayacaktır. Yuhanna 6:35-40 İSA, “Yaşam ekmeği ben’im. Bana gelen asla acıkmaz, bana iman eden hiçbir zaman susamaz”dedi. “Ama ben size dedim ki, ‘Beni gördünüz, yinede iman etmiyorsunuz’. Baba’nın banaverdiklerinin hepsi bana gelecek ve bana geleni asla kovmam. Çünkü kendi isteğimi değil, beni gönderenin isteğini yerine getirmek için gökten indim. Beni gönderenin isteği şudur: bana verdiklerinden hiçbirini yitirmiyeyim, ama son günde hepsini dirilteyim.Çünkü Babamın isteği, Oğul’u gören ve O’na iman eden herkesin sonsuz yaşama kavuşmasıdır. Ben de böylelerini son günde dirilteceğim” 2. İsa, İyi Çoban olarak hayatını koyunları için verir. "O'nun koyunları" olan herkes, Kendisi tarafından ağıla getirilirler, sesi Kendilerine işittirilir ve O'nu izlerler. Koyunları Mesih'e Baba'nın verdiğine dikkat edin. Yuhanna 10:11,14-18 Ben iyi çobanım. İyi çoban koyunları uğruna canı-nı verir…Ben iyi çobanım. Benmkileri tanırım. Baba beni tanıdığı, bende Baba’yı tanıdığım gibi, benimkiler de beni tanır. Ben koyunlarımın uğruna canımı veririm. Bu ağıldan olmayan başka koyunlarım var. Onları da getirmeliyim.Benim sesimi işitecekler ve tek sürü, tek çoban olacak. Canımı, tekrar geri almak üzere veririm. Bunun için Baba beni sever. Canımı kimse benden alamaz; ben onu kendiliğimden veririm. Onu vermeyede almayada yetkim var. Bu buyruğu Babamdan aldım. Yuhanna 10:24-29 Yahudiler O’nun çevresini sararak, “Bizi daha ne kadar zaman kuşkuda bırakacaksın?” dediler. “Eğer Mesih isen, bize açıkça söyle.” İSA onlara şu karşılığı verdi: Size söyledim, ama iman etmiyorsunuz. Babamın adıyla yaptığım işler bana tanıklık ediyor. Ama siz iman etmiyorsunuz. Çünkü benim koyunlarımdan değilsiniz. Koyunların sesimi işitir.Ben onları tanırım, onlarda beni izler.Onlara sonsuz yaşam veririm; asla mahvolmayacaklar. Onları kimse elimden kapamaz. Onları bana veren Babam her şeyden üstündür. Onları Baba’nın elinden kapmaya kimsenin gücü yetmez.” 3. İsa, başkahinsel duasında, dünya için değil Baba tarafından Kendisine verilenler için dua eder. Baba'nın buyruğunun yerine getirilişi olarak İsa, Baba'nın yapması için Kendisini göndermiş olduğu işi--Tanrı'yı halkına tanıtmak ve onlara sonsuz yaşam verme işini gerçekleştirmiştir. Yuhanna 17:1-11 20,24-26 İSA bunları söyledikten sonra, gözlerini gökyüzüne dikip şöyle dedi: “Baba saat geldi. Oğlunu yücelt ki, Oğul da seni yüceltsin. Çünkü sen O’na tüm insanlık üzerinde yetki verdin. Öyle ki O’na verdiklerinin hepsine sonsuz yaşam versin. Sonsuz yaşam, tek gerçek Tanrı olan seni ve gönderdiğin İSA Mesih’i tanımalarıdır. Yapmam için bana verdiğin işi tamamlamakla seni yeryüzünde yücelttim. Baba, dünya var olmadan önce ben senin yanındayken sahip olduğum yücelikle şimdi beni yanında yücelt. Dünyadan bana verdiğin insanlara senin adını açıkladım. Onlar senindiler, bana verdin ve senin sözüne uydular. Bana verdiğin her şeyin senden olduğunu şimdi biliyorlar. Çünkü bana ilettiğin sözleri onlara ilettim, onlarda kabul ettiler. Senden çıkıp geldiğimi gerçekten anladılar, beni senin gönderdiğine gerçekten iman ettiler. Onlar için istekte bulunuyorum. Dünya için değil, bana verdiğin kimseler için istekte bulunuyorum. Çünkü onlar senindir. Benim olan herşey senindir, seninkilerde benimdir. Ben onlarda yüceltildim. Ben artık dünyada değilim, ama onlar dünyadalar. Ben sana geliyorum. Kutsal Baba, onları bana verdiğin kendi adınla koru ki, bizim gibi bir olsunlar. Yalnız onlar için değil, onların sözüyle bana iman edenler için istekte bulunuyorum,hepsi bir olsunlar …Baba, bana verdiklerinin de bulunduğum yerde benimle birlikte olmalarını ve benim yüceliğimi, bana verdiğin yüceliği görmelerini istiyorum. Çünkü dünyanın kuruluşundan önce sen beni sevdin. Adil Baba, dünya seni tanımıyor, ama ben seni tanıyorum. Bunlar da beni senin gönderdiğini biliyorlar. Bana beslediğin sevgi onlarda olsun, ben de onlarda olayım diye senin adını onlara bildirdim ve bildirmeye devam edeceğim” 4. Pavlus, kutsalların miras aldığı, oğulluk, kurtarılış ve günahların bağışlanması vb. gibi işlerin "Mesih'te olma"larının sonucu olduğunu bildirir ve bu bereketlerin nihai kaynağının Tanrı'nın ezeli ve ebedi öğüdü olduğunu--dünyanın kuruluşundan önce Mesih'te seçilmişlikleri ve Kendisi aracılığıyla Tanrı'nın oğulları olmaya belirlenmişlikleri olan o büyük bereket olduğunu söyler. Efesliler 1:3-12 Bizi Mesih’te her ruhsal kutsamayla göksel yerlerde kutsamış olan Rabbimiz İSA Mesih’in Babası Tanrı’ya övgüler olsun. O, kendi önünde, sevgide kutsal ve kusursuz olmamız için dünyanın kuruluşundan önce bizi Mesih’te seçti. Kendi isteği ve iyi amacı uyarınca, İSA Mesih aracılığıyla kendisine oğullar olalım diye bizi önceden belirledi. Öyle ki, sevgili Oğlunda bize bağışladığı yüce lütfu övülsün. Tüm bilgelik ve anlayışla üzerimize yağdırdığı kendi lütfunun zenginliği sayesinde, Mesih’in kanının aracılığıyla Mesih’te kurtuluşa suçlarımızın bağışına sahibiz. Tanrı, Mesih’te edindiği iyi amaç uyarınca bize kendi isteğinin sırrını açıkladı. Zaman dolunca gerçekleştireceği bu tasarıya göre, yerdeki ve gökteki tüm varlıkları esih’te birleştirecek. Her şeyi kendi isteği doğrultusunda düzenleyen Tanrı’nın amacına göre önceden belirlenip Mesih’te seçildik. Öyle ki, Mesih’e ilk ümit bağlamış olan bizler, O’nun yüceliğinin övülmesi için yaşayalım. 5. Pavlus'un Adem'in suçlayan işi ve "ikinci adam" "son Adem" olan İsa Mesih'in kurtarıcı işi arasında oluşturduğu paralel, en iyi şekilde, her ikisinin de "halklarıyla" antlaşma ilişkisi içinde olduklarıyla açıklanabilir. (Adem, insanlığın federal başkanıydı ve Mesih de seçilmişlerin fedaral başkanıydı.) Adem, günahı aracılığıyla halkını ölüme ve suçlanmaya soktuğu gibi, Mesih de Kendi doğruluğu aracılığıyla halkına aklanma ve yaşam getirmiştir. Romalılar 5:12,17 –19 Günah bir insan yoluyla, ölümde günah yoluyla dünyaya girdi. Böylece ölüm bütün insanlara yayıldı. Çünkü hepsi günah işledi. Çünkü eğer ölüm bir tek adamın suçu yüzünden o tek adam aracıılğıyla egemenlik sürdüyse, Tanrı’nın bol lütfunu ve aklanma bağışını alanların bir tek adamı, yani İSA Mesih sayesinde yaşamda egemenlik sürecekleri çok daha kesindir. İşte tek bir suç bütün insanların mahkumiyetine yol açtığı gibi, bir doğruluk eylemide bütün insanlara yaşam veren aklanmayı sağladı. Bir adamın söz dinlemezliği yüzünden bir çoğu günahkar kılındığı gibi, yine bir adamın söz dinlemesiyle bir çoğu doğru kılınacaktır. C. Bazı ayetler Mesih'in "bütün" insanlar için öldüğünden ve O'nun ölümünün "dünyayı" kurtardığından söz ederler, diğerleri ise O'nun ölümünün tasarımda kesin olduğundan ve belirli kişiler için ölmüş ve onlar için kurtuluşu güvenceye almış olduğundan söz ederler. 1. Mesih'in kurtarıcı işinden genel anlamda söz eden iki sınıf metin vardır: a) "dünya" sözcüğünü içerenler--örneğin, Yuhanna 1:9, 29; 3:16, 17; 4:42; II. Korintliler 5:19; I. Yuhanna 2:1, 2, 4:14 ve b) "herkes" sözcüğünü içerenler--örneğin, Romalılar 5:18; II. Korintliler 5:14, 15; I. Timoteyus 2:4-6; İbraniler 2:9; II. Petrus 3:9. Bu sözlerin kullanımının bir nedeni, kurtuluşun sadece Yahudiler için olduğu hakkındaki yanlış düşünceyi düzeltmekti. "Bütün insanlar," "bütün uluslar," "her yaratık" sözleri İncil yazarları tarafından bu yanlışı düzeltmek için kullanılmıştır. Bu sözler, Mesih'in hiçbir ayrım yapmadan bütün insanlar için öldüğünü göstermek için kullanılmışlardı (örneğin, İsa hem Yahudiler ve hem de Yahudi olmayan uluslar için de aynı şekilde ölmüştür) ama bu sözler Mesih'in hiçbir istisna olmadan bütün insanlar için öldüğünü belirtmek için kullanılmamışlardır (örneğin, her bir kayıp günahlıyı ve bütün kayıp günahlıları kurtarmak amacıyla ölmemiştir). 2. Mesih'in kurtarıcı işinden kesin sözlerle bahseden ve bunun belirli bir halkı yani Baba tarafından Kendisine verilenleri kesin bir şekilde kurtarma amaçlı olduğunu gösteren başka ayetler vardır. B. 1, 2, 3'ün altında verilen ayetleri yeniden gözden geçirin.
Gün ağarıp sabah yıldızı yüreklerinizde doğuncaya dek, karanlık yerde ışık saçan çıraya benzeyen bu sözlere kulak verirseniz, iyi edersiniz. (2. Petrus 1:19) |
![]() |
| Bu Yazıyı Diğer Sitelerde Paylaş |
| Seçenekler | |
|