Go Back   Hristiyanlık Forumu > Hristiyan bilgi kaynağı > Hristiyanlık Temelleri, Yararlı Dökümanlar ve Makaleler > Teoloji - Öğretiş

hristiyanlık

Seçenekler
Alt 15-Eylül-2009, 18:03
Chonk Vandelay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Chonk Vandelay Chonk Vandelay isimli Üye şuanda  online konumundadır
http://www.hristiyan.gen.tr

İnanç: Hristiyan - Protestan

I.10- İman ve Tövbe

Tövbe olmadan iman olmayacağı gibi, iman olmadıkça da tövbe olamaz. Bunlar birbirine sıkı bir şekilde bağlıdır. İman ve Tövbe konusunda iki şeyi aklımızda tutmalıyız:
- günahımız ve bunun cezası ve cezamızın ıstırabı çok büyüktür:
Romalılar 3:9 Şimdi ne diyelim? Biz Yahudiler diğer uluslardan üstün müyüz? Elbette değiliz. Biz daha önce ister Yahudi ister Grek olsun, herkesi günahın buyruğunda olmakla suçladık. 10 Yazılmış olduğu gibi:«Doğru olan kimse yok, bir kişi bile yoktur.
I.Yuhanna 1:10 Günah işlemedik dersek, O'nu yalancı durumuna düşürmüş oluruz ve O'nun sözü içimizde olamaz.

- günahlarımızdan ve bunun ıstırabından özgür kılındık:
Yuhanna 17:3, Sonsuz yaşam, tek gerçek Tanrı olan seni ve gönderdiğin İsa Mesih'i tanımalarıdır.
Elçilerin İşleri 4:12 Başka hiç kimsede kurtuluş yoktur. Bu göğün altında insanlara bağışlanmış, bizi kurtarabilecek başka hiçbir ad yoktur.
Elçilerin İşleri 10:43 Peygamberlerin hepsi O'nunla ilgili tanıklıkta bulunuyorlar. Şöyle ki, O'na inanan herkesin günahları O'nun adıyla bağışlanır.

Samimi bir tövbe eski Ademin ölmesi, eski yollardan dönmeyi ve Yeni Ademin dirilmesini gerekli kılar:
II.Korintliler 5:17 Bir kimse Mesih'te ise, yeni yaratıktır; eski şeyler geçmiş, her şey yeni olmuştur.[26]

Eski benliğin ölmesi ile gittikçe artan bir şekilde günahtan nefret ederek, günahlardan üzüntü duyarak eski yollardan dönmeye başlarız:
II.Korintliler 7::10 Tanrı'nın isteğiyle çekilen acı, kişiyi, kurtuluşla sonuçlanan ve pişmanlık vermeyen tövbeye götürür. Dünyanın acılarıysa ölüm getirir.[27]

İmandan gelen tövbenin meyvesi ise sevinçtir. Mesih İsa’da Tanrı’da olmanın yüreklerdeki sevinci ve esenliği...
Romalılar 14:17 Çünkü Tanrı'nın Egemenliği, yiyecek ve içecek sorunu değil, doğruluk, esenlik ve Kutsal Ruh'ta sevinçtir.[28]

Böylece Tanrı’nın emirlerini bilmenin ve O’nun hoşnut olduğu yolda yürümenin hoşnutluğunu duyarız.
Romalılar 6:10 O'nun ölümü, günaha karşılık ilk ve son ölüm olmuştur. Oysa sürdüğü yaşamı Tanrı için sürmektedir.:11 Siz de böylece kendinizi günah karşısında ölü, Mesih İsa'da Tanrı karşısında diri sayın.
Galatyalılar 2:20 20 Mesih'le birlikte çarmıha gerildim. Artık ben yaşamıyorum, Mesih bende yaşıyor. Şimdi bedende sürdürdüğüm yaşamı, beni seven ve uğruma kendini feda eden Tanrı Oğluna imanla sürdürüyorum.

Tövbe ve İman hayatı için göz önünde tutmamız gereken diğer önemli bir unsur da şudur; bu yaşamda en kutsal olan kimse bile iman ve itaatte, Tanrı’yı onurlandırmada Tanrı’nın hak ettiği saygıyı ve itaati O’na sunmada çok az ilerleme yapmıştır:
Romalılar 7:14 Yasa'nın ruhsal olduğunu biliriz. Ben ise bedenselim, günaha köle gibi satılmışım. 15 Ne yaptığımı anlamıyorum. Çünkü istediğim şeyi yapmıyorum; nefret ettiğim ne ise, onu yapıyorum.[29]

Ancak İman ve Tövbe hayatında samimi olanlar kararlılıkla Tanrı’nın emirlerinin bazılarına göre değil, hepsine göre yaşamaya başlarlar:
Filipililer 3:12 Bunlara şimdiden kavuşmuş ya da şimdiden yetkinliğe erişmiş olduğumu söylemiyorum. Ama Mesih'in beni kazanmakla benim için öngördüğü ödülü kazanmak için koşuyorum. 13-14 Kardeşler, ben kendimi henüz bunu kazanmış saymıyorum. Ancak şunu yapıyorum: geride kalan her şeyi unutup ileride olanlara uzanarak, Tanrı'nın Mesih İsa aracılığıyla yaptığı göksel çağrıda öngörülen ödülü kazanmak için hedefe doğru koşuyorum. 15 Buna göre, olgun olanlarımızın hepsi bu düşüncede olsun. Herhangi bir konuda farklı bir düşünceniz varsa, Tanrı bunu da size açıkça gösterecek. 16 Yalnız, eriştiğimiz düzeye uygun bir yaşam sürelim.[30]

Gerçek tövbe Tanrı’nın bir lütfudur. Kutsal Tanrı’ya ve kutsal yasaya karşı olan günahların getirdiği ölümü, günahın kötülüğünü hissedemeyen bir günahkara Tanrı tövbe ve yaşam (Elçilerin İşleri 11:18) verdiğinde kişiler Mesih’teki merhametin bilincine varır, böylece işlediği günahlardan pişmanlık ve üzüntü duyar, günahtan nefret ederek bu günahlardan dönerek Tanrı’ya yönelir. [31]
Zekeriya 12:10 “Davut soyuyla Yeruşalim'de oturanların üzerine lütuf ve yakarış ruhunu dökeceğim. Bana, deştiklerine bakacaklar; biricik oğlu için yas tutan biri gibi yas tutacak, ilk oğlu için acı çeken biri gibi acı çekecekler.

İman inanılan şeye doğru yönelmedir. İman Tanrı’ya ve Mesih’in koruduğu Tanrısal vaatlere güvenir. Hristiyan imanı akıl, kalp ve iradeyi kapsayan tek gerçek Tanrı’ya yönelik kişisel bir eylemdir. İman bilgi ile ilişkilidir, Kutsal Kitap bilgisinden haberdar olmayı gerekli kılar. Bundan sonra bu bilginin kabul edilmesi söz konusudur, Kutsal Kitabın gerçek olduğunu tanımayı, Tanrı’nın Kutsal Sözleri ile aynı fikirde olmayı gerekli kılar. Bütün bunlar kendimizi Tanrı’ya adayabilme güveni ile birliktedir. Yani İncil bilinerek ve onun gerçekleri kabul edilerek Hristiyan imanı ortaya çıkar (Romalılar 10:14). İman bizi Mesih’le birleştirir, öyleyse iman yaşamdan ayrı bir şey değildir. İman Tanrı’ya yönelmek ve O’nda kalmaktır. Bu yüzden iman sevgi ile etkin olmalıdır (Galatyalılar 5:6).
Efesliler 2.10 Çünkü biz, Tanrı'nın önceden hazırladığı iyi işleri yolunda yürüyelim diye Mesih İsa'da yaratılmış olarak Tanrı'nın eseriyiz.

Yani iman sadece bilgi düzeyinde bir inanış olmadığı gibi bilinçsizce bir inanış da değildir. [32] İman Tanrı’nın Kutsal Sözleri ile birlikte çalışan Kutsal Ruh’un kişinin içinde yarattığı Mesih bilgisi, Mesih sevgisi ile kazanılan günahlardan bağışlanma ve Tanrı’nın yargısında aklanmış ve kurtuluş için kabul edilmiş olma güvenidir.

O zaman Mesih’teki imandan dolayı Tanrı önünde doğru olduğumuzu söyelbiliriz:
Efesliler 2:8 İman yoluyla, lütufla kurtuldunuz. Bu sizin başarınız değil, Tanrı'nın armağanıdır. 9 Kimsenin övünmemesi için iyi işlerin ödülü değildir.
Galatyalılar 2:16 Yine de kişinin, Kutsal Yasa'nın gereklerini yapmakla değil, İsa Mesih'e olan imanla aklandığını biliyoruz. Bunun için biz de, Yasa'nın gereklerini yapmakla değil, Mesih'e imanla aklanalım diye Mesih İsa'ya iman ettik. Çünkü hiç kimse Yasa'nın gereklerini yapmakla aklanmaz.[33]

Tanrı’nın önünde Mesih’teki iman ile doğru olduğumuzu söylediğimizde imanımızın kendi başına bir gücü, bir büyüklüğü ya da değeri olduğunu söylemekten farklıdır. Sonsuz yaşamı ve bütün diğer lütufları sağlayan şey imanımızın gücü, büyüklüğü ya da değeri değildir. Sadece Mesih’in doğruluğu, sadece Mesih’in kutsallığı, sadece Mesih’in yasanın talep ettiği cezayı benim yerime ödemesi beni Tanrı önünde doğru yapar:
I.Korintliler 1:30 Ama siz Tanrı sayesinde Mesih İsa'dasınız. O bizim için Tanrısal bilgelik, doğruluk, kutsallık ve kurtuluş oldu. 31 Bunun için, yazılmış olduğu gibi, «Övünen, Rab ile övünsün.»
I.Korintliler 2:2 Aranızdayken, İsa Mesih'ten ve O'nun çarmıha gerilmiş olmasından başka bir şey bilmemeye kararlıydım.

Koloseliler 2:6 O halde Rab Mesih İsa'yı nasıl kabul ettinizse, öylece O'nda yaşayın.
Tövbe ve İman konusunda soracağımız soru budur: Rab Mesih İsa'yı nasıl kabul ettiniz? Bu sorunun cevabı da şudur: Rab Mesih İsa'yı tövbe ve iman ile kabul ettik. Böylece samimi iman sahipleri Tanrı Sözünde açıklanmış olan her şeye inanır, Tanrı Sözünde açıklanmış olan her şeyin gerçek olduğunu kabul eder, Tanrı Sözünde açıklanmış olan her şeyin Tanrı’nın kendi yetkisinde olduğunu kabul eder;
Yuhanna 4:42 Bunlar kadına: «Bizim iman etmemizin nedeni artık senin sözlerin değildir» diyorlardı. «Kendimiz işittik, O'nun gerçekten dünyanın Kurtarıcısı olduğunu biliyoruz.[34]

Böylece her utsal Kitapta yazılanlara kayıtsız kalmaz, buna göre hareket eder; emirlere ve yasaklara itaat eder, vaatleri ve bereketleri sahiplenir, lütuf antlaşması aracılığıyla yüreğine, bilgisine, imanına değil, sadece Mesih’e güvenir:[35]
Yuhanna 1:12 Ancak, kendisini kabul edip adına iman edenlerin hepsine Tanrı'nın çocukları olma hakkını verdi.
Elçilerin İşleri 15:11 Bizler, Rab İsa'nın lütfuyla kurtulduğumuza inanıyoruz; onlar da öyle.»

İman bazen zayıf bazen de güçlü olabilir; iman değişik şekillerde saldırıya uğrayabilir, iman bazen düşebilir, ancak gerçek iman sonuçta zaferlidir. Çünkü İsa Mesih “imanımızın öncüsü ve tamamlayıcısı” olduğu için (İbraniler 12:2) güvencemiz sarsılmazdır (İbraniler 6:11-12; 10:22):[36]
Efesliler 6:16 Bunların hepsine ek olarak, Şeytan'ın bütün ateşli oklarını söndürebileceğiniz iman kalkanını elinize alın.
I.Yuhanna 5:4 Çünkü Tanrı'dan doğmuş olan herkes dünyayı yener. Bize dünyaya karşı zafer kazandıran, imanımızdır. 5 İsa'nın Tanrı Oğlu olduğuna iman edenden başka dünyayı yenen kim vardır?
(2. Petrus 1:19)
Alt 15-Eylül-2009, 18:04

I.11 Evlat Edinilme

Evlat edinilme bereketi Mesih’le birleşmemizden ayrı bir şey değildir. Böylece Mesih’te seçildiğimiz için Mesih’te Tanrı’nın çocukları olmak üzere seçildiğimizi söyleyebiliriz

Tanrı’nın sonsuz Oğlu[37] İsa Mesih’te lütuf sayesinde Tanrı tarafından evlat edinildik:[38]
Efesliler 1:5 Kendi isteği ve iyi amacı uyarınca, İsa Mesih aracılığıyla kendisine oğullar olalım diye bizi önceden belirledi. 6 Öyle ki, sevgili Oğlunda bize bağışladığı yüce lütfu övülsün.

Tanrı bizi sevgide kutsal ve kusursuz olmamız için Mesih'te seçti (Efesliler 1:4). Böylece Mesih’te evlat edinmek üzere önceden belirliyor (Efesliler 1:5). Böylece bizler Mesih’teki bereketleri alıyoruz: Tanrı bizi yaptıklarımıza göre değil, lütfuna göre kurtarıyor (II.Timoteyus 1:9-10) bu yüzden de Kutsal kılınma ve kurtulma lütufları bize verilmiş oluyor.

Böylece bizler Tanrı tarafından evlat edinildiğimizde Tanrı’nın halkına dahil ediliyoruz. Bu yüzden de Tanrı’nın çocukları olduğumuzu ilan ettiğimiz gibi, Tanrı’ya da “Babamız” diyebilme ayrıcalığına kavuşuyoruz.

Tanrı’ya hizmet eden ruhsal varlıklar olduğu halde günahkar insanın aklanıp evlat edinilmesi ne kadar büyük bir lütuftur:
İbraniler 2:14 Bu çocuklar etten ve kandan oldukları için İsa, ölüm gücüne sahip olanı, yani İblis'i, ölüm aracılığıyla etkisiz hale getirmek üzere onlarla aynı insan yapısını aldı. 15 Bunu, yaşamları boyunca ölüm korkusu yüzünden köle olmuş olanların hepsini özgür kılmak için yaptı. 16 Kuşkusuz O, meleklere değil, İbrahim'in soyundan olanlara yardım ediyor.

Çünkü evlatlık edinilme de Yargıç tarafından aklanmak bir şeydir. Ama Baba Tarafından evlat edinilmek farklı bir şeydir. Evlat edinilmemiz için de Tanrı yasa altında doğan öz oğlunu gönderdi. Böylece sevgili Oğul’da bizler de oğulluk Ruhunu aldık. Bu da bizleri kölelikten özgürlüğe getiren şey oldu (Romalılar 8:15-16, Galatyalılar 4:4-7).

Böylece bizler Tanrı’ya ve yasaya boyun eğmezken, yani Tanrı’ya düşman ve yabancıyken evlat edinilme bereketi ile mirasçılar konumuna geliyoruz:
Romalılar 8:7 Çünkü benliğe dayanan düşünce Tanrı'ya düşmandır; Tanrı'nın Yasasına boyun eğmez, eğemez de...
8:17 Eğer Tanrı'nın çocuklarıysak, aynı zamanda mirasçıyız. Mesih'le birlikte yüceltilmek üzere Mesih'le birlikte acı çekiyorsak, Tanrı'nın mirasçılarıyız, Mesih'le ortak mirasçılarız.

Tanrı’nın çocuğu olmak dünyanın bilmediği bir berekettir (I.Yuhanna 3:1). Tanrı daha biz O’nu sevmezden önce bizi sevdiği için Oğlunu dünyaya göndermiştir (I.Yuhanna 4:10). Böylece layık olmadığımız bir hediye almış bir anlamda hiç hak etmediğimiz bir makama terfi ettirilmiş oluyoruz.
Evlat edinme aktif bir eylemdir. Baba yasal olarak yapılması gerekenleri yapar ve çocuğu evlat edinir. Evlat edinilen çocuğun bu iş için atabileceği bir imza yoktur. Ya da kağıtları hazırlayıp “hazırım beni şimdi evlat edinebilirsin” diyemez.

Böylece bizler evlat edinilme lütfu ile imanın ev halkına dahil oluyoruz, artık biliyoruz ki, Babamız bizi anlar (Mezmur 103:13-14),
Babamız bizi gözetir (Matta 6:32).
Babamız yiyeceğimizi verir (Matta 7:11).
Babamız bizler için göklerde çürümez, lekesiz ve solmaz bir miras hazırlamıştır (I.Petrus 1:3-4).
Babamız bizi sevdiği için terbiye eder (İbraniler 12:5-10).

Oğullar olarak Mesih’in acılarını ve görkemini paylaşıyoruz (Romalılar 8:17). Tanrı'nın çocukları olarak bizler Mesih göründüğü zaman O'na benzer olacağız (I.Yuhanna 3:2). Böylece Oğul’un şimdiki olduğu yerde olan vatanımıza gideceğimizi bilerekten bir gün Oğul’un gelip bizi almasını beklemekteyiz (Filipililer 3:20-21).

Diğer yandan oğulluk bizlerin birbirimiz ile olan ilişkisini de etkilemektedir.
I.Timoteyus 5:1-2 Yaşlı adama çıkışma, böylesine babanmış gibi öğüt ver. Genç erkeklere kardeşlerinmiş gibi, yaşlı kadınlara annenmiş gibi, genç kadınlara da tam bir yürek temizliğiyle kız kardeşlerinmiş gibi öğüt ver.

İçimizdeki Ruh Tanrı’nın çocukları olduğumuza tanıklık eder ve böylece lütuf konumunda olduğumuzdan kurtuluşa erişmek üzere dayanabileceğimizden de kesin bir şekilde emin oluruz:
Romalılar 8:16 Ruh'un kendisi, bizim ruhumuzla birlikte, Tanrı'nın çocukları olduğumuza tanıklık eder.
I.Yuhanna 5:13 Ben bunları Tanrı Oğlunun adına iman eden sizlere, sonsuz yaşama sahip olduğunuzu bilesiniz diye yazdım.
Alt 15-Eylül-2009, 18:04

I.12- Aklanma

Romalılar 3:24 İnsanlar, İsa Mesih'te olan kurtuluşla, Tanrı'nın lütfuyla, karşılıksız olarak aklanırlar.
Aklanma günahların bağışlanması ile ilgilidir. Yani Tanrı günahkar insanın doğası içine doğruluk koyarak ya da karıştırarak değil karşılıksız olarak günahlarını bağışlayarak aklanma verir. Bu karşılıksız olan lütuf seçilmişler için aynı zamanda kurtuluşun mühürlenmesidir. Öyleyse kurtuluş ile mühürlenmek kurtuluşun bozulamaz bir doğası olduğunu ve değişemez bir kara olduğunu gösterir.[39]Bu karşılıksız olan lütuf seçilmişleri SADECE MESİH’e güvenmeyi yönlendirir.

İlk günah ile gelen düşüşten sonra Tanrı’nın sesinden korkup kaçan atamız kendisine ait olmayan bir şeyi çalma utancı içinde kendisini incir yapraklarıyla örtmeye çalışmıştı (Tekvin 3:1-10). Ancak Tanrı bu çalışmayı kabul etmeyip onlara kendi hazırladığı kaftanı giydirmişti. Lütfun karşılıksız olması işlerle ya da insan gücüne dayalı bir lütuf anlayışını ortadan kaldırır, aksi bir tutum da zaten ilk atamızın yaptığı şeyi yapmak olur. Böylece karşılıksız olan lütuf ile gelecek yaşama dair bir korkumuz olmadan güven duyarak yaşarız.

Mesih’in itaati ve ölümü, Yasanın talep ettiği bedeli tam olarak karşıladığından[40] aklanma lütfu bize Mesih’te verilmiştir:
II.Korintliler 5:19 şöyle ki Tanrı, insanların suçlarını saymayarak dünyayı Mesih'te kendisiyle barıştırdı ve barıştırma sözünü bize emanet etti.
5:21 Tanrı, Mesih sayesinde kendisinin doğruluğu olalım diye, günahı bilmeyen Mesih'i bizim için günah yaptı.
Titus 3:4-6 Ama Kurtarıcımız Tanrı, iyiliğini ve insana olan sevgisini açıkça göstererek bizi kurtardı. Bunu, doğrulukla yaptığımız işlerden dolayı değil, kendi merhametiyle, yeniden doğuş yıkamasıyla ve Kurtarıcımız İsa Mesih aracılığıyla üzerimize bol bol döktüğü Kutsal Ruh'un yenilemesiyle yaptı. 7 Öyle ki, O'nun lütfuyla aklanmış olarak ümit içinde sonsuz yaşamın mirasçıları olalım.

Böylece Tanrı’nın armağanı olan iman aracılığıyla Mesih’in doğruluğunu alır ve kurtuluş için iman aracılığıyla Mesih’e dayanırız:
Galatyalılar 2:16 Yine de kişinin, Kutsal Yasa'nın gereklerini yapmakla değil, İsa Mesih'e olan imanla aklandığını biliyoruz. Bunun için biz de, Yasa'nın gereklerini yapmakla değil, Mesih'e imanla aklanalım diye Mesih İsa'ya iman ettik. Çünkü hiç kimse Yasa'nın gereklerini yapmakla aklanmaz.
Filipililer 3:8-9 Dahası var, kendisi uğruna her şeyi yitirdiğim Rabbim İsa Mesih'i tanımanın üstün değeri yanında her şeyi zarar sayıyorum, süprüntü sayıyorum. Öyle ki, Mesih'i kazanayım ve Kutsal Yasa'ya dayanan kendime özgü bir doğruluğa değil, Mesih'e iman etmekle kazanılan, iman sonucu Tanrı'dan gelen doğruluğa sahip olarak Mesih'le birleşmiş olayım.
Efesliler 2: 8 İman yoluyla, lütufla kurtuldunuz. Bu sizin başarınız değil, Tanrı'nın armağanıdır.

Tanrı’nın bu karşılıksız lütfu[41] günahkarın aklanmasında yine Tanrı’ya yücelik getirir. Böylece aklanmış olan günahkarlar de Tanrı’nın yüceliği için yaşamaya çağrılmışlardır:[42]
Efesliler 1:6 Öyle ki, sevgili Oğlunda bize bağışladığı yüce lütfu övülsün.

Aklanma lütfu seçilmişler için Tanrı’nın sonsuzlukta aldığı bir kararıdır:[43]
Galatyalılar 3:8 Kutsal Yazı, Tanrı'nın diğer ulusları imanlarına göre aklayacağını önceden görerek İbrahim'e, «Bütün uluslar senin aracılığınla kutsanacaktır» müjdesini önceden verdi.
I.Petrus 1:2 İsa Mesih'in sözünü dinlemeniz için ve O'nun kanının üzerinize serpilmesi için, Baba Tanrı'nın önbilgisine göre Ruh tarafından kutsal kılınarak seçildiniz...

Böylece Mesih, uygun zamanda bu karar verilmiş kişilerin aklanmaları için öldü ve dirildi.[44] Kutsal Ruh da Mesih’in bu işini seçilmişlerin yaşamlarına aşıladı.[45]

Ancak aklanma lütfu sadece geçmişte olan bir şey değildir. Bizlerin şimdiki zamanını da kapsar ve böylece sonsuzlukta aklanan günahkarlar şimdiki zamanda günah işlediklerinde bağışlanma almaya devam ederler.[46] Bu şekilde aklanmış kişiler lütuftan düşmezler.[47] Ancak işlenen günahlar daima Tanrı’nın hoşnutsuzluğuna sebep olur. Bu da iman ve tövbede kişilerin yenilenmesini gerektirir.[48]
Belçika İnanç Açıklaması 23
... İşte bu yüzden herkes Davut ile beraber
şu sözleri tekrarlamalıdır:
“Kulunla yargıya girme,
Çünkü hiçbir canlı senin karşında aklanmaz”

Heidelberg İlmihali 60. Tanrı’da nasıl doğru olursunuz?
Yalnızca İsa Mesih’teki gerçek iman aracılığı ile.

Vicdanım Tanrı’nın bütün emirlerine karşı ağır günahlar işlediğim
ve onlardan hiçbirini asla tutmadığıma
dair beni suçlamakla birlikte
ve halen kötü olan her şeye meyilli olduğum
yinede
bütün bunlara layık olmaksızın
ancak yalnızca lütuf ile
Mesih’in benim yerime olan itaatinden dolayı
sanki hiç günah işlememişim yada günahlı değilmişim gibi
sanki mükemmel bir şekilde itaat etmişim gibi
Tanrı beni kabul eder ve
Mesih’in mükemmel bedel ödemesini, doğruluğunu ve kutsallığını bana bağışlar.
Alt 15-Eylül-2009, 18:05

I.13- Kutsanma

Kutsallık olmadan hiç kimse Rab’bi görmeyecektir:[49]
İbraniler 12:14 Herkesle barış içinde yaşamak ve kutsal olmak için gayret edin. Kutsallığa sahip olmadan kimse Rab'bi göremeyecek.

I.Korintliler Mektubu (12:12-27) Mesih’in tek bir olduğu gibi (12) O’na iman edenlerin de Mesih’le tek bir beden olduğunu söylüyor:
I.Korintliler 12:13 İster Yahudi ister Grek, ister köle ister özgür olalım, hepimiz bir beden olmak üzere aynı Ruh'ta vaftiz olduk ve hepimizin aynı Ruh'tan içmesi sağlandı.

Mesih’in bedeninde olmamız bizim değil Tanrı’nın bir işi olarak karşımıza çıkıyor:
I.Korintliler 12:18 Gerçekte Tanrı, bedenin her bir üyesini dilediği biçimde bedene yerleştirmiştir.[50]

Böylece Mesih ile tek beden olmamız bizleri O’nun mesh edilişine paydaş kılıyor.[51] Yani bizler Mesih’in kutsallığına paydaş oluyoruz. Tanrı bize Mesih’in ölümünün ve dirilişinin kutsallığında, Mesih’in ölümünün ve dirilişinin mükemmelliğinde yeni bir yürek veriyor. Böylece Tanrı Sözü, Ruh aracılığıyla içimizde yaşayarak bizi kutsallaştırıyor:[52]
II.Selanikliler 2:13 Ama biz, ey Rab'bin sevdiği kardeşler, sizler için her zaman Tanrı'ya şükran borçluyuz. Çünkü Tanrı sizi, Ruh'un aracılığıyla kutsal kılınıp gerçeğe inanarak kurtulmanız için başlangıçtan seçti.

Eski Ademin yeni yaratılışımız üzerindeki egemenliği de bu şekilde kaldırılıyor:
Romalılar 6:6 Artık günaha kölelik etmeyelim diye, günahlı varlığımızın ortadan kaldırılması için eski yaradılışımızın Mesih'le birlikte çarmıha gerildiğini biliriz.
6:7 Çünkü ölmüş olan, günahtan özgür kılınmıştır.
6:14 Günah size egemen olmayacaktır. Çünkü Kutsal Yasa'nın yönetiminde değil, Tanrı'nın lütfu altındasınız.

Kutsallık bir günde olup biten bir şey olmaktan öte Hristiyan kişinin bütün yaşamını kapsıyor. Mesih’te bize verilen kutsallık ile gittikçe eksi yaşam tutkuları ve zayıflıklarıyla öldürülür.[53] Bu şekilde Mesih’teki kutsallığı yaşayabilmek için lütuf ile güçlendiriliriz:[54]
Koloseliler 1:11 Her şeye sevinçle katlanıp sabredebilmeniz için O'nun yüce gücüne dayanarak bütün kudretle güçlenmenizi diliyoruz.

Mesih’teki lütufla güçlenmiş olarak Ruhun yönetiminde ve Kutsal Yazıların öğretisi [ve teşviki] yönünde yaşar ve Tanrısal silahları kuşanarak da günaha, şeytana ve benliğe karşı durabiliriz.[55]

Kutsallık kişinin bütün varlığı ile ilişkili bir şey olduğu halde (I.Selanikliler 5:23) kökten bozulmuşluk o kadar güçlüdür ki, kutsallaşma bu yaşamda tam mükemmel değildir. Bu yüzden canımız ve tenimiz halen günahla lekelenmiştir (I.Yuhanna 1:10).[56] Böylece kutsallık henüz tamamlanmış ve bu yaşamda mükemmelliğe ulaşmamış bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.[57] Böylece bizler ruhta kutsallığın bedende ise ölümün izlerini taşıdığımızdan dolayı sürekli bir savaş halindeyiz:
Galatyalılar 5:17 Çünkü benlik Ruh'a, Ruh da benliğe aykırı olanı arzular. İstediğiniz şeyleri yapmayasınız diye bunlar birbirine karşıttır.

Ancak bu dünyada eski benliğimiz galip gözükse de Yeniden Doğuşun bizi getirdiği kutsallıkta yıkanmışlık sonsuz yaşamda galip gelecektir. Ancak Hristiyan olgunluğu için sonsuz yaşamı gelecek yaşamı beklemiyoruz. Çünkü Kutsal Ruh bizi lütufta güçlendirip büyütmekte ve olgunlaştırmaktadır (II.Korintliler 7:1).

Bu yaşamdaki kutsallığımız sonsuzlukta yetkinleşecektir ve böylece bütün yaratılış üzerinde Mesih’le hüküm süreceğiz:
Matta 25:34 «O zaman Kral, sağındaki kişilere, `Sizler, Babamın kutsadıkları, gelin!' diyecek. `Dünya kurulduğundan beri sizin için hazırlanmış olan egemenliği miras alın!
II.Timoteyus 2:12 Eğer dayanırsak, O'nunla birlikte egemenlik süreceğiz. Eğer O'nu inkâr edersek, O da bizi inkâr edecek.

Şimdiden yaşamlarımızı Mesih’i hoşnut eden bir sunu gibi yaşayabilme arzusu da kutsallığın içimize ekilmiş olan bu tohumundan kaynaklanır. Başka bir açıdan söylersek bu yaşamdaki kutsallığa ait olarak tecrübe ettiklerimiz sonsuz yaşamda tamamlanacak olan kutsallığımızın bir ön görüntüsü ya da hazırlığıdır:
Efesliler 5:1 Bunun için, sevgili çocuklar olarak Tanrı'yı örnek alın. 2 Mesih bizi nasıl sevdiyse ve kendisini bizim için güzel kokulu bir sunu ve kurban olarak nasıl Tanrı'ya sunduysa, siz de öylece sevgi yolunda yürüyün.
Romalılar 12:1 Bunun için ey kardeşler, Tanrı'nın merhameti uğruna size yalvarırım: kendinizi Tanrı'ya diri, kutsal ve O'nu hoşnut eden bir kurban olarak sunun. Ruhsal tapınmanız budur.
Alt 15-Eylül-2009, 18:06

I.14- Korunma

Hristiyan kişi aklanma lütfunu kaybetmediği için (Luka 22:32, Yuhanna 10:28, İbraniler 10:14) Korunma lütfunu da kaybetmezler. Böylece Tanrı çağırdığı, akladığı, kutsadığı kişiyi sonsuz kurtuluşa kavuşması için sona kadar dayanmasını sağlayarak korur.

Tanrı’nın sevgili Oğlu’nda kabul ettiği, etkin bir şekilde çağırdığı ve Ruhuyla kutsallaştırdığı kişiler, ne tümüyle ne de en sonunda lütuf konumundan düşebilirler; fakat kesinlikle bu konumda sona kadar dayanacaklar ve sonsuzluk boyunca kurtulacaklardır:[58]
I.Petrus 1:5 Zaman sona ererken açığa çıkarılmaya hazır olan kurtuluşa kavuşasınız diye iman sayesinde Tanrı'nın gücüyle korunuyorsunuz.

Yani Korunma lütfu [ya da kutsalların dayanması] kişilerin kendilerine bağlı olmayıp, Tanrı’nın değişmez sevgisinin sonucu olan karşılıksız lütfun bize bağışladığı bir armağandır:
II.Timoteyus 2:18 Dirilişin olup bittiğini söyleyerek gerçek yoldan saptılar. Şimdi de bazılarının imanını altüst ediyorlar. 19 Ne var ki, Tanrı'nın attığı sağlam temel, «Rab kendine ait olanları bilir» ve «Rab'bin adını anan herkes kötülükten uzak dursun» sözleriyle mühürlenmiş olarak duruyor.
Yeremya 31: 3 Ona uzaktan görünüp şöyle dedim:
Seni sonsuz bir sevgiyle sevdim,
Bu nedenle sevecenlikle seni kendime çektim.

Bu durumda seçilmişliğin değişmezliğinde İsa Mesih’in yaşamında, ölümünde, dirilişinde ve yükselişinde kendi halkı için kazandıklarının tam ve Baba Tanrı’yı tatmin edecek yeterlilikte olması ve seçilmişler için olan yakarışının[59] bize verdiği güvencenin sonucu olarak KORUNMA LÜTFUna inanırız. Böylece seçilmemiz, aklanmamız ve kutsanmamız bir şeyi kaçınılmaz olarak gerekli kılar: korunma... [60],
İbraniler 10:10 Tanrı'nın bu isteği uyarınca İsa Mesih'in bedeninin ilk ve son kez sunulmasıyla kutsal kılındık.
İbraniler 10:14 Çünkü kutsal kılınanları tek bir sunuyla sonsuza dek yetkinliğe erdirmiştir.
İbraniler 13:20 Esenlik veren Tanrı, koyunların büyük Çobanını, Rabbimiz İsa'yı sonsuza dek sürecek antlaşmanın kanıyla ölümden diriltti. 21 Tanrı, kendisini hoşnut eden şeyi İsa Mesih aracılığıyla bizde gerçekleştirerek kendi isteğini yerine getirebilmeniz için sizi her iyilikle donatsın...

Kutsal Ruh sonsuza dek bizimle olsun, içimizde yaşasın diye verilmiştir (Yuhanna 14:16-17). Böylece Kutsal Ruh’un içimizde var ettiği Tanrısal tohumun bizde kalması ile sona kadar dayanabiliriz.[61] Tanrı’nın Mesih’teki lütfunun kesinliği ve değişmezliği kutsalların dayanmasının [veya korunmasının] kaynağını teşkil eder.[62]
Yuhanna 10:28 Onlara sonsuz yaşam veririm; asla mahvolmayacaklar. Onları hiç kimse elimden kapamaz.

Ancak seçilmişler bazen benlik, dünya ve şeytanın saldırıları ile ciddi günahlara düşebilirler,[63] Tanrı’nın hoşnutsuzluğuna sebep olabilir[64] ve bunun neticesinde Kutsal Ruh’u kederlendirirler.[65] Böylece kişiler bir süre bereketlerden, teselli ve teşvikten uzakta yaşayabilirler,[66] ve bu da onların yüreklerini katılaştırır,[67] vicdanı yaralar.[68] Bu da üzerilerine yargı getirir.
I.Korintliler 11:32 Dünyayla birlikte mahkûm olmayalım diye Rab bizi yargılayıp terbiye ediyor.
Mezmur 89: 31 Kurallarımı bozar,
Buyruklarıma uymazsa,
32 İsyanlarını sopayla,
Suçlarını dayakla cezalandıracağım.

Azizlerin Korunması (Dayanması) Mesih’in bizim iyiliğimiz için[69] göklere çıkması ve orada Baba’nın önünde bizler için yakarması (I.Yuhanna2:1) ve O’nun şu anda devam eden işinin bir sonucudur.
Romalılar 8:33 Tanrı'nın seçtiklerini kim suçlayacak? Onları aklayan Tanrı'dır. 34 Kim suçlu çıkaracak? Ölmüş, üstelik dirilmiş olan Mesih İsa, Tanrı'nın sağındadır ve bizim için aracılık etmektedir.
İbraniler 4:14 Gökleri aşmış olan büyük başkâhinimiz Tanrı'nın Oğlu İsa varken, açıkça benimsediğimiz inanca sımsıkı sarılalım.
İbraniler 7:24 Ama İsa sonsuza dek yaşadığı için kâhinliği süreklidir. 25 Bu nedenle O'nun aracılığıyla Tanrı'ya yaklaşanları tamamen kurtaracak güçtedir. Çünkü onlara aracılık etmek için hep yaşamaktadır
İbraniler 9:24 Çünkü Mesih, asıl kutsal yerin örneği olup elle yapılmış kutsal yere değil, ama şimdi bizim için Tanrı'nın önünde görünmek üzere asıl göğe girdi.

Böylece Korunma Lütfunu Mesih’in yanına alınacağımızın bir garantisi olarak da görebiliriz.
Yuhanna 14:2 Babamın evinde yaşanacak çok yerler vardır. Öyle olmasa size söylerdim. Çünkü size yer hazırlamaya gidiyorum.

Bu Yazıyı Diğer Sitelerde Paylaş

Seçenekler

Hizli Erisim

Mesaj Panosu Saati: 19:10.
Tema: Hristiyan.gen.tr | Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.