Go Back   Hristiyanlık Forumu > Hristiyan bilgi kaynağı > Hristiyanlık Temelleri, Yararlı Dökümanlar ve Makaleler > Teoloji - Öğretiş

hristiyanlık

Seçenekler
Alt 15-Eylül-2009, 18:11
Chonk Vandelay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Chonk Vandelay Chonk Vandelay isimli Üye şuanda  online konumundadır
http://www.hristiyan.gen.tr

İnanç: Hristiyan - Protestan

V.- KURTULUŞ VE TAPINMA HAYATI

Dua ve Tapınma hayatına ilişkin Westminster Uzun İlmihal 108. Soru şöyle der:
Tanrı’nın kendi sözünde düzenlediğine uygun olarak tüm dinsel tapınışı ve kuralları almak, yerine getirmek, saf ve bir bütün halinde korumak; özellikle Mesih’in isminde dua etmek ve şükran sunmak; sözü okumak, vaaz etmek ve dinlemek; sakramentleri uygulamak ve almak; kilise yönetimi ve disiplini; ve bunun hizmeti ve korunması; dinsel oruç; Tanrı’nın isminde and etmek; O’na adak adamak; tüm sahte tapınışı reddetmek, nefret etmek, ve buna karşı çıkmak; ve herkesin içinde bulundu konuma ve çağrısına uygun olarak bunu ve tüm putperestlik heykellerini ortadan kaldırmak.

Hristiyanların dua ve tapınma hayatının önemli bir bölümünü Tanrı’ya şükran sunma oluşturur.[92] Dua etmek “Tanrı’ya emretmek” değildir. Dua etmek, sadece Tanrı’dan bir şeyler dilemek için yaptığımız bir şey değildir. Ama şükran ifade etmek Tanrı’nın sözünde olduğunu belirttiği her şeyin kesinliğinden emin olmanın, Tanrı’nın sözünde olacağını belirttiği her şeyin kesinliğinden emin olmanın verdiği güvence ile ortaya çıkar. Çünkü şükran “vaatleri ve mirası” aldığımızın güvencesinde ifade edilen bir şeydir:
I.Selanikliler 5:16 Her zaman sevinin. 17 Durmadan dua edin. 18 Her durumda şükredin. Çünkü Tanrı'nın Mesih İsa'da sizin için istediği budur.
Mezmur 50: 14 Tanrı'ya şükran kurbanı sun,
Yüceler Yücesi'ne adadığın adakları yerine getir.
15 Sıkıntılı gününde seslen bana,
Seni kurtarırım, sen de beni yüceltirsin (116:1-2).

Çünkü Tanrı Kutsal Ruh’unu ve armağanlarını üzerimize dökmüştür. Öyleyse her zaman yakarış ve şükran ile Tanrı’dan dilekte bulunabiliriz:
Matta 7:7 «Dileyin, size verilecek; arayın, bulacaksınız; kapıyı çalın, size açılacaktır. 8 Çünkü her dileyen alır, arayan bulur, kapıyı çalana kapı açılır.
Luka 11:9 «Ben size şunu söyleyeyim: dileyin, size verilecek; arayın, bulacaksınız; kapıyı çalın, size açılacaktır. 10 Çünkü her dileyen alır, arayan bulur, kapıyı çalana kapı açılır. 11 «Aranızda hangi baba, ekmek isteyen oğluna taş verir? Ya da balık isterse ona balık yerine yılan verir? 12 Ya da yumurta isterse ona akrep verir? 13 Sizler kötü yürekli olduğunuz halde çocuklarınıza güzel armağanlar vermeyi biliyorsanız, gökteki Baba'nın, kendisinden dileyenlere Kutsal Ruh'u vereceği çok daha kesin değil mi?»

Kurtulmuş kimseler olarak Kutsal Kitap’ta kendisini açıklamış olan tek gerçek Tanrı’ya dua ederiz. O’nun isteğine uygun olarak şeyleri yürekten isteyerek dua ederiz:
Mezmur 145: 18 RAB kendisini çağıran,
İçtenlikle çağıran herkese yakındır.
19 Dileğini yerine getirir kendisinden korkanların,
Feryatlarını işitir, onları kurtarır.
20 RAB korur kendisini seven herkesi,
Yok eder kötülerin hepsini.
Yuhanna 4: 22 Siz bilmediğinize tapınıyorsunuz, biz bildiğimize tapınıyoruz. Çünkü kurtuluş Yahudilerdendir. 23 Ama içtenlikle tapınanların Baba'ya ruhta ve gerçekte tapınacakları saat geliyor. İşte, o saat şimdidir. Baba da kendisine böyle tapınanları arıyor. 24 Tanrı ruhtur, O'na tapınanlar da ruhta ve gerçekte tapınmalıdırlar.»
Romalılar 8: 26 Bunun gibi, Ruh da güçsüzlüğümüzde bize yardım eder. Nasıl dua etmemiz gerektiğini bilmeyiz, ama Ruh'un kendisi, sözle anlatılamayan iniltilerle bizim için aracılık eder. 27 İnsanların yüreklerini araştıran Tanrı, Ruh'un düşüncesinin ne olduğunu bilir. Çünkü Ruh, Tanrı'nın isteğine göre kutsallar için aracılık eder.
Yakup 1:5 Sizden birinin bilgelikte eksiği varsa, herkese cömertçe, azarlamadan veren Tanrı'dan istesin; Tanrı ona verecektir.

Böylece dua ve tapınma hayatımızda hem Tanrı’nın isteğini arayıp, O’nun bize vermek istediği armağanlara uygun olarak dileklerimizi sunarız hem de Tanrı’nın görkemli varlığı karşında fakirliğimizi ve sefaletimizi saklamadan O’nun önünde kendimizi alçaltarak dileklerimizi sunarız:
I.Yuhanna 5:14 Tanrı'nın önünde güvenimiz şu ki, O'nun isteğine uygun ne dilersek bizi işitir. 15 Her ne dilersek bizi işittiğini bildiğimize göre, O'ndan dilemiş olduklarımızı aldığımızı da biliriz.
İşaya 66: 2 Çünkü bütün bunları benim ellerim yaptı,
Hepsi böylece var oldu" diyor RAB.
"Ancak ben alçakgönüllüye, ruhu ezik olana,
Sözümden titreyen kişiye değer veririm.
II.Tarihler 7: 14 adımla çağrılan halkım alçakgönüllülüğü takınır, bana yönelip dua eder, kötü yollarından dönerse, gökten onları duyacağım, günahlarını bağışlayıp ülkelerini sağlığa kavuşturacağım.
Mezmur 34: 18 RAB gönlü kırıklara yakındır,
Ruhu ezginleri kurtarır.

Böylece hem Tanrı’nın önüne gelmeye hem de O’ndan dilenmeye layık kimseler olmadığımız bilincinde olarak, İsa Mesih’in aracılığına ve sağlayışına güvenerek, lütuf dolu Tanrımızın bizlerin yakarışını dinlediğinden emin olarak O’nun önüne geliriz:
Daniel 9:17 "Şimdi, ey Tanrımız, kulunun duasını, yakarışını işit. Adın uğruna, ya Rab, yüzünü viran tapınağına çevir. 18 Ey Tanrım, kulak ver ve işit! Gözlerini aç, senin olan viran kenti gör. Doğruluğumuzdan değil, senin büyük merhametinden ötürü dilekte bulunuyoruz. 19 Ya Rab, dinle! Ya Rab, bağışla! İşit ve davran, ya Rab! Ey Tanrım, adının hatırı için gecikme! Çünkü kent ve halk senindir."
Matta 7:8 Çünkü her dileyen alır, arayan bulur, kapıyı çalana kapı açılır.
Yuhanna 14:13 Baba Oğul'da yüceltilsin diye, benim adımla dilediğiniz her şeyi yapacağım. 14Benim adımla benden ne dilerseniz yapacağım.
Yuhanna 16:23 O gün bana hiçbir şey sormayacaksınız. Size doğrusunu söyleyeyim, benim adımla Baba'dan ne dilerseniz, onu size verecektir.

Böylece kurtulmuşluğun sevincinde ve güvencesinde yürekleri tanıyıp araştıran, yakarışları duyup günahları bağışlayan; iman, itaat ve tapınmaya layık olan Tanrı’ya Mesih’in adında dua ederiz.

Mesih adında dua etmek, O’nun emirlerinin altında olduğumuzu kabul ve ilan etmek, O’nun emirlerine ve vaatlerine güvenerek dua etmek demektir.

Böylece bizler Mesih adıyla Tanrı’nın huzuruna geldiğimizde insan olarak günah ve düşüş yüzünden Tanrı’dan ayrılığı hak ettiğimizi ve Mesih’in günaha bakamayan Tanrı’yı, bize yaklaştırdığını, Mesih’in aracılığı olmaksızın Tanrı’ya yaklaşamayacağımızı hem kabul hem de ilan etmiş oluruz.

Diğer yandan Mesih adıyla dua ettiğimizde Kutsal Ruh’un içsel varlığımızda dua etmesini aramış oluruz. Nasıl dua etmemiz gerektiğini bilmediğimiz zamanlarda Kutsal Ruh’un bizlere zayıflığımızda yardım eder ve içsel varlığımızda çalışarak bizi aydınlatır, Tanrı’yı hoşnut eden bir şekilde dua edebilmemiz için bize anlayış, güç ve lütuf verir.

İsa Mesih’in bizlere öğrettiği duada ruhsal ve fiziksel ihtiyaçlarımızı Tanrı’nın önüne getirmemizi öğretir. Bu dua ile Tanrı’nın görkemini arar, Tanrı’nın lütfu ve kurtarışı karşısında kendi değersizliğimizi bilerek, ihtiyaçlarımızın ve günahlarımızı farkında olarak dua ederiz. Tövbekar bir şekilde şükran ile Tanrı’nın huzuruna gelir, her durumda ruhani anlayış, iman, sevgi ve dayanma gücüyle Tanrı’yı bekleyerek, Tanrı’nın isteğine alçakgönüllülükle boyun eğmeye razı bir şekilde dua ederiz.
Matta 6:33 Siz önce O'nun egemenliğinin ve O'ndaki doğruluğun ardından gidin, o zaman size tüm bunlar da verilecektir.
Yakup 1:17 Her nimet, her mükemmel armağan yukarıdan, kendisinde değişkenlik ya da döneklik gölgesi olmayan Işıklar Babası'ndan[] gelir.

Ölüme ve sonsuz yargıya mahkum olmuşken Mesih İsa sayesinde aldığımız kurtuluştan dolayı Tanrı’ya “Babamız” olarak yaklaşırız. “Göklerdeki Babamız’ın” görkemini düşünerek O’ndan bedenimiz ve canımız için dileklerde bulunuruz.
Yeremya. 23: 23 Ben yalnızca yakındaki Tanrı mıyım?
Uzaktaki Tanrı da değil miyim?" diyor RAB,
24 "Kim gizli yere saklanır da
Onu görmem?" diyor RAB,
"Yeri göğü doldurmuyor muyum?" diyor RAB.
Elçilerin İşleri 17:24 «Dünyayı ve içindekilerin tümünü yaratan, göğün ve yerin Rabbi olan Tanrı, elle yapılmış tapınaklarda oturmaz. 25 Herkese yaşam, soluk ve her şeyi veren kendisi olduğuna göre, bir şeye gereksinmesi varmış gibi O'na insan eliyle hizmet edilmez. Tanrı, tüm ulusları bir tek insandan türetti ve onları yeryüzünün dört bir bucağına yerleştirdi.

Böylece Göklerdeki Babamız’a “Adın kutsal kılınsın” diye seslendiğimizde O’nun her şeye kadir gücünün, bilgeliğinin, şefkatinin, adaletinin, merhametinin ve gerçeğin bizlerde doğru bir şekilde bilinmesini ve her zaman aracılığımızla ilan edilmesini aramış oluruz. Diğer yandan da “Göklerdeki Babamız’ı” Kutsal Kitabında açıkladığı şekilde tanıyabilmemize, tanıtabilmemize ve övebilmemize yardım etmesini talep etmiş oluruz.

kaynakçalar:
- Reform İnanç Açıklamaları
- Kurtuluş Bilimine Giriş:
Rev. Philip Graham Ryken, Kurtuluş Bilimi Üzerine Seminer Notu,
- Mesih’le Birleşme, www.monergism.com, Matt Perman, The Blessing of Union With Christ
- Evlat Edinilme, www.monergism.com, Dustin Shramek, Adopted by God: The Pinnacle of God's Grace
Rev. Donald Cobb, Elçilerin İnanç Açıklması Üzerine Seminer Notu, www.presbiteryen.org
- Yüceltilme, www.monergism.com, Dustin Shramek, Glorification: The Resurrection of Our Bodies

[1] Titus 1:15, Yeremya 17:9

[2] Elçilerin İşleri 17:26; I.Korintliler 15:21-22, 45, 49

[3] Eyüp 14:4

[4] Tekvin 8:21

[5] Matta 15:19

[6] Romalılar 8:30; II.Timoteyus 1:9; I.Selanikliler 5:9

[7] Efesliler 1:5 Kendi isteği ve iyi amacı uyarınca, İsa Mesih aracılığıyla kendisine oğullar olalım diye bizi önceden belirledi. II.Selanikliler 2:13 Ama biz, ey Rab'bin sevdiği kardeşler, sizler için her zaman Tanrı'ya şükran borçluyuz. Çünkü Tanrı sizi, Ruh'un aracılığıyla kutsal kılınıp gerçeğe inanarak kurtulmanız için başlangıçtan seçti.

[8] Romalılar 8:28 Tanrı'nın, kendisini sevenlerle, amacına göre çağrılmış olanlarla birlikte her durumda iyilik için etkin olduğunu biliriz.

[9] Yakup 3:2; Süleymanın Meselleri 20:9; Vaiz 7:20

[10] Daniel 9:24, 26 İbraniler 9:12, 15

[11] Mezmur 103:3-4, 10, 12, Mika 7:18-19, II.Korintliler 5:18-21

[12] İşaya 53, I.Timoteyus 2:6, I.Petrus 2:24, 3:18

[13] Romalılar 3:25, I.Korintliler 5:7, Efesliler 5:2, İbraniler 10:14, I.Yuhanna 2:2, 4:10

[14] Romalılar 8:1-4, Galatyalılar 3:13, Koloseliler 1:13, İbraniler 9:12, I.Petrus 1:18-19

[15] Yuhanna 3:16, Romalılar 3:24-26, II.Korintliler 5:21, İbraniler 9:15

[16] Elçilerin İşleri 3:22

[17] İbraniler 5:5-6

[18] Mezmur 2:6; Luka 1:33

[19] Efesliler 5:23

[20] İbraniler 1:2

[21] Elçilerin İşleri 17:31

[22] Yuhanna 3:16;

[23] Mesih’in geliş amacı da zaten bu misyonu yerine getirmektir:
Elçilerin İşleri 26:17-18 Seni kendi halkının ve diğer ulusların elinden kurtaracağım. Seni, ulusların gözlerini açmak ve onları karanlıktan ışığa, Şeytan'ın hükümranlığından Tanrı'ya döndürmek için gönderiyorum. Öyle ki, bana iman ederek günahlarının affına kavuşsunlar ve kutsal kılınanların arasında yer alsınlar.'

[24] Kişilerin kendisinde olan herhangi bir şey Yeniden Doğuş için Tanrı’nın öyle davranmasında yönlendirici bir unsur olmaz (Titus 3:4-5, Efesliler 2:4-5, 7-9, Romalılar 9:11).

[25] Kutsal Kitap’ta “Mesih’le, Mesih’te, Mesih aracılığında, Mesih aracılığı ile” şeklindeki ifadeler O’nun olan birleşmemizi güçlü bir şekilde ifade eder.

[26] Romalılar 6:1-11, (I.Korintliler 5:7), Efesliler 4:22-24, Koloseliler 3:5-10

[27] Mezmur 51:3-4, 17, Yoel 2:12-13, Romalılar 8:12-13,

[28] Mezmur 51:8, 12, İşaya 57:15, Romalılar 5:1

[29] Vaiz 7:20, I.Korintliler 13:9, I.Yuhanna 1:8-10

[30] Mezmur 1:1-2, Romalılar 7:22-25, Filipililer 3:12-16 Mezmur 119:6,59,106; Luka 1:6; II.Krallar 23:25

[31] Hezekiel 18:30-31; 36:31; İşaya 30:22; Mezmur 51:4; Yeremya. 31:18-19; Yoel 2:12-13,15; Amos 15; Mezmur 119:128; II.Korintliler 7:11

[32] Yuhanna 17.3, 17, İbraniler 11.1-3, Yakup 2.19

[33] Romalılar 3:21-28, Filipililer 3:8-11, Heidelberg İlmihali 60

[34] Yuhanna 4:42, I.Selanikliler. 2:13, 1. Yuhanna 5:10, Elçilerin İşleri 24:14

[35] Yuhanna 1:12, Elçilerin İşleri 16:31, Galatyalılar 2:20, Elçilerin İşleri 15:11

[36] Luka 22:31-32

[37] Yuhanna 1:1-3, 14, 18; 3:16; İbraniler 1, (Romalılar 8:32, I.Yuhanna 4:9)

[38] Yuhanna 1:12, Romalılar 8:14-17, Galatyalılar 4:6

[39] Böylece aklanmış kişi yüceliği sadece Tanrı’ya verir, insanın ne olduğunun bilincinde olarak vasıflarına, bilgisine imanına veya imanının gücüne güvenmeyip kendisini alçaltır, hakkı olmayan bir şeyin kendisine verildiğinden emindir.

[40] Romalılar 5: 8 Tanrı bize olan sevgisini şununla kanıtlıyor: biz daha günahkârken, Mesih bizim için öldü.9 Böylece şimdi O'nun kanıyla aklandığımıza göre, O'nun aracılığıyla Tanrı'nın gazabından kurtulacağımız çok daha kesindir. 10 Çünkü eğer biz Tanrı'nın düşmanlarıyken Oğlunun ölümü sayesinde O'nunla barıştıksa, barışmış olarak Oğlunun yaşamıyla kurtulacağımız çok daha kesindir. Romalılar 5:19 Bir adamın sözdinlemezliği yüzünden birçoğu günahkâr kılındığı gibi, yine bir adamın söz dinlemesiyle birçoğu doğru kılınacaktır. I.Timoteyus 2:5 Çünkü tek bir Tanrı ve Tanrı ile insanlar arasında tek bir Aracı vardır. 6 Bu da insan olan ve kendisini herkes için fidye olarak sunmuş bulunan Mesih İsa'dır. Uygun zamanda verilmiş olan tanıklık budur (İbraniler 10:10-14, İşaya 53).

[41] Efesliler 1: 7-8 Tüm bilgelik ve anlayışla üzerimize yağdırdığı kendi lütfunun zenginliği sayesinde, Mesih'in kanının aracılığıyla Mesih'te kurtuluşa, suçlarımızın bağışına sahibiz (Romalılar 3:24).

[42] Romalılar 3:25-26 Tanrı, Mesih'i, kanıyla günahları bağışlatan ve imanla benimsenen kurban olarak sundu. Böylece adaletini gösterdi. Çünkü sabrederek, daha önce işlenmiş günahları cezasız bıraktı. Bunu, adil kalmak ve İsa'ya iman edeni aklamak için şimdiki zamanda kendi adaletini göstermek amacıyla yaptı. Efesliler 2:7 Bunu, Mesih İsa'da bize gösterdiği iyilikle, lütfunun sonsuz zenginliğini gelecek çağlarda sergilemek için yaptı.

[43] I.Petrus 1:18-19 Biliyorsunuz ki, atalarınızdan kalma boş yaşayışınızdan gümüş ya da altın gibi geçici şeylerle değil, Mesih'in kusursuz ve lekesiz bir kuzunun kanına benzer değerli kanı fidyesiyle kurtuldunuz. 20 Dünyanın kuruluşundan önce bilinen Mesih, çağların sonunda sizin yararınıza ortaya çıktı. Romalılar 8:30 Tanrı, önceden belirlediği kişileri çağırdı, çağırdığı kişileri akladı ve akladığı kişileri yüceltti.

[44] Galatyalılar 4:4 Ama zaman dolunca Tanrı, Yasa altında olanları özgürlüğe kavuşturmak için kadından doğan, Yasa altında doğan öz Oğlunu gönderdi. Romalılar 4:25 İsa suçlarımız için ölüme teslim edildi ve aklanmamız için diriltildi.

[45] Koloseliler 1:21 Yaptığınız kötülükler yüzünden bir zamanlar düşüncelerinizde Tanrı'ya yabancı ve düşmandınız. 22 Şimdiyse Mesih, sizi Tanrı'nın önüne kutsal, lekesiz ve kusursuz olarak çıkarmak için öz bedeninin ölümü sayesinde sizi Tanrı'yla barıştırdı. Galatyalılar 2:16 Yine de kişinin, Kutsal Yasa'nın gereklerini yapmakla değil, İsa Mesih'e olan imanla aklandığını biliyoruz. Bunun için biz de, Yasa'nın gereklerini yapmakla değil, Mesih'e imanla aklanalım diye Mesih İsa'ya iman ettik. Çünkü hiç kimse Yasa'nın gereklerini yapmakla aklanmaz. Titus 3:4-6 Ama Kurtarıcımız Tanrı, iyiliğini ve insana olan sevgisini açıkça göstererek bizi kurtardı. Bunu, doğrulukla yaptığımız işlerden dolayı değil, kendi merhametiyle, yeniden doğuş yıkamasıyla ve Kurtarıcımız İsa Mesih aracılığıyla üzerimize bol bol döktüğü Kutsal Ruh'un yenilemesiyle yaptı. 7 Öyle ki, O'nun lütfuyla aklanmış olarak ümit içinde sonsuz yaşamın mirasçıları olalım.

[46] I.Yuhanna 1:7 Ama kendisi ışıkta olduğu gibi, biz de ışıkta yürürsek, birbirimizle paydaşlığımız olur ve O'nun Oğlu İsa'nın kanı bizi her günahtan arındırır. 1:9 Ama günahlarımızı itiraf edersek, güvenilir ve adil olan Tanrı, günahlarımızı bağışlayıp bizi her kötülükten arındıracaktır.; I.Yuhanna 2:1 Yavrularım, bunları size, günah işlemeyesiniz diye yazıyorum. Ama birimiz günah işlerse, adil olan İsa Mesih bizi Baba'nın önünde savunur. 2:2 Kendisi günahlarımızı ve yalnız bizim günahlarımızı değil, bütün dünyanın günahlarını da bağışlatan kurbandır (Matta 6:12).

[47] Luka 22:32 Ama ben, imanını yitirmeyesin diye senin için dua ettim... Yuhanna 10:28 Onlara sonsuz yaşam veririm; asla mahvolmayacaklar. Onları hiç kimse elimden kapamaz (İbraniler 10:14)

[48] Mezmur 89:31-33; 51:7-12; 33:5, Matta 26:75, I.Korintliler 11:30, 32, Luka 1:20

[49] II.Korintliler 7:1 Sevgili kardeşler, bu vaatlere sahip olduğumuza göre, bedeni ve ruhu lekeleyen her şeyden kendimizi arındıralım; Tanrı korkusunda yaşayarak kutsallıkta yetkinleşelim.

[50] Hristiyanların Mesih’te tek bir beden olmaları aynı zamanda “Azizlerin Paydaşlığı” dediğimiz şeyi doğurmaktadır (I.Korintliler 12:19-27).

[51] I.Yuhanna 2: 27, Elçilerin İşleri 2:16-17

[52] Yuhanna 17:17 Onları gerçekle kutsal kıl. Senin sözün gerçektir. Efesliler 5:26 Mesih, inanlılar topluluğunu suyla yıkayıp Tanrısal sözle temizleyerek kutsal kılmak için kendini feda etti.

[53] Galatyalılar 5:24 Mesih İsa'ya ait olanlar, doğal benliği, tutku ve arzularıyla birlikte çarmıha germişlerdir. Romalılar 8:13 Çünkü benliğe göre yaşarsanız, öleceksiniz; ama bedenin kötü işlerini Ruh'la öldürürseniz, yaşayacaksınız.

[54] Efesliler 3: 16-19 Baba'nın kendi yüceliğinin zenginliğine göre Ruhuyla sizi iç varlığınızda kudretle güçlendirmesini ve Mesih'in iman yoluyla yüreklerinizde yaşamasını dilerim. Öyle ki, Tanrı'nın tüm doluluğuyla dolmanız için, sevgide köklenmiş ve temellenmiş olarak bütün kutsallarla birlikte Mesih'in sevgisinin ne denli geniş ve uzun, yüksek ve derin olduğunu anlamaya ve bilgiyi çok aşan bu sevgiyi kavramaya gücünüz yetsin.

[55] Galatyalılar 5:16, 17; Efesliler 6:11; I.Timoteyus 1:18-19

[56] Romalılar 7:18 İçimde, yani doğal benliğimde iyi bir şey bulunmadığını biliyorum. İçimde iyiyi yapmaya istek var, ama güç yoktur. Romalılar 7:23 Ama bedenimin üyelerinde başka bir yasa görüyorum. Bu da aklımın onayladığı yasaya karşı savaşıyor ve beni bedenimin üyelerindeki günah yasasına tutsak ediyor.

[57] Filipililer 3:12 Bunlara şimdiden kavuşmuş ya da şimdiden yetkinliğe erişmiş olduğumu söylemiyorum. Ama Mesih'in beni kazanmakla benim için öngördüğü ödülü kazanmak için koşuyorum.

[58] Filimun 6, II.Petrus 1:10, I.Yuhanna 3:9, (I.Petrus 1:5-9)

[59] Yuhanna 17:11 Ben artık dünyada değilim, ama onlar dünyadalar. Ben sana geliyorum. Kutsal Baba, onları bana verdiğin kendi adınla koru ki, bizim gibi bir olsunlar. Yuhanna 17:17 Onları gerçekle kutsal kıl. Senin sözün gerçektir. Yuhanna 17:24 Baba, bana verdiklerinin de bulunduğum yerde benimle birlikte olmalarını ve benim yüceliğimi, bana verdiğin yüceliği görmelerini istiyorum. Çünkü dünyanın kuruluşundan önce sen beni sevdin.

[60] İbraniler 9:12-15; Romalılar 8:33-39; Luka 22:32

[61] I.Yuhanna 2:27; 3:9

[62] Yuhanna. 10:28; II.Selanikliler 3:3; I.Yuhanna 2:19

[63] Petrus’un Mesih’i inkar etmesi gibi (Matta 26:70, 72, 74).

[64] İşaya 64:5, 7, 9; II.Samuel 11:27

[65] Efesliler 4:30

[66] Mezmur 51:8, 10, 12, Vahiy 2:4; Neşideler Neşidesi 5:2-4, 6

[67] İşaya 63:17; Markos 6:52; 16:14

[68] Mezmur 32:3-4; 51:8

[69] Yuhanna 16:7 ... benim gidişim sizin yararınızadır. Gitmezsem, Yardımcı size gelmez. Ama gidersem, O'nu size gönderirim.

[70] I.Korintliler 15:51-52 İşte size bir sır açıklıyorum. Hepimiz ölmeyeceğiz; son borazan çalınınca hepimiz bir anda, göz açıp kapayana dek değiştirileceğiz. Evet, borazan çalınacak, ölüler çürümez olarak dirilecek, ve biz de değiştirileceğiz.

[71] İnananlar ve inanmayanlar son günde dirilecekler ve herkese yaptıklarının karşılığı adil olan bir mahkemede verilecek (Yuhannna 5:28-29, Elçilerin İşleri 24:15, Matta 25:31-46)

[72] Mesih’in fiziksel bir beden ile dirilmiştir (Yuhanna 20:24-29). O ölülerden ilk doğandır: [Vahiy 1:5] Koloseliler 1:18; I.Korintliler 15:20-23.

[73] Tanrı’nın bizi önceden belirlemesindeki (Romalılar 8:29) amacı da bizleri Mesih’in benzerliğine dönüştürmeyi kapsar (Filipililer 3:21, I.Yuhanna 3:2).

[74] Mezmur 91:14, İşaya 58:14, Matta 19:29, Luka 19:17, I.Korintliler 6:2, Vahiy 3:21; 5:9-10

[75] İşaya 33:14-16 [16], İşaya 25:6-9 [8], Hoşeya 13:14, Vahiy 5:9-10

[76] Daniel 12:3, Habakuk 3:19, Vahiy 11:12, Matta 13:43, Filipililer 3:21, Vahiy 22:5,

[77] I.Korintliler 15:26, 54, II.Timoteyus 1:9-10, İbraniler 2:14, Vahiy 20:14

[78] Vahiy 21:1, 4, Luka 9:30-31, II.Korintliler 3:18, I.Yuhanna 3:2 (Vahiy 22:5, Filipililer 3:20-21)

[79] Mezmur 73:24, Romalılar 8:18, II.Kor 4:17, Efesliler 1:18, II.Timoteyus 2:10 (I.Petrus 5:1-3)

[80] Luka 23:43, Yuhanna 12:26; 14:3; 17:24, II.Korintliler 5:8, Filipililer 1:23, I.Selanikliler 4:17

[81] Matta 10:42 (Markos 9:41), Matta 25:23, 34, Luka 6:35, Yuhanna 4:36, Romalılar 2:9-10, I.Korintliler 3:8, Efesliler 6:8, Koloseliler 3:23-24

[82] Matta 5:11-12, Romalılar 8:17, II.Timoteyus 2:12, İbraniler 10:34; 11:26, Vahiy 20:4

[83] Eyüp 3:17, İşaya 57:2, II.Selanikliler 1:6-8 [7], İbraniler 4:9, Vahiy 14:13

[84] Romalılar 8:17, Koloseliler 3:4, I.Petrus 5:1 [1-3], (Vahiy 7:9; 14:1),

[85] Romalılar 6:14; Galatyalılar 2:16; Galatyalılar 3:13; Galatyalılar 4:4-5; Elçilerin İşleri 13:39; Romalılar 8:1

[86] Romalılar 7:12,22,25; Mezmur 119:4-6; Galatyalılar 5:19-23

[87] Romalılar 7:7; Romalılar 3:20

[88] Yakup 1:23-25; Romalılar 7:9, 14, 24

[89] Galatyalılar 3:24; Romalılar 7:24; 8:3-4

[90] Galatyalılar 1:4; Koloseliler 1:13; Elçilerin İşleri 26:18; Romalılar 6:14

[91] Romalılar 8:28; Mezmur 119:71

[92] Westminster Kısa İlmihal S. 98. Dua nedir? Dua, günahlarımızı itiraf ederek ve O'nun merhametlerini minnettar bir şekilde kabul ederek O'nun isteğine uygun şeylerde Mesih'in ismiyle arzularımızı Tanrı'ya sunmaktır.
(2. Petrus 1:19)

Bu Yazıyı Diğer Sitelerde Paylaş

Seçenekler

Hizli Erisim

Mesaj Panosu Saati: 19:03.
Tema: Hristiyan.gen.tr | Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.