Go Back   Hristiyanlık Forumu > Hristiyan bilgi kaynağı > Hristiyanlık Temelleri, Yararlı Dökümanlar ve Makaleler > Teoloji - Öğretiş

hristiyanlık

Seçenekler
Alt 29-Ekim-2009, 14:22
Chonk Vandelay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Chonk Vandelay Chonk Vandelay isimli Üye şuanda  online konumundadır
http://www.hristiyan.gen.tr

İnanç: Hristiyan - Protestan

"Meselâ; bir kimse günah işlemekle imandan düşmüş mü olur ?" demişsiniz;
Kesinlikle Hayır, bir kimse günah işlemekle imandan düşmüş olmaz. Günah işlemeyen kim var ki? Günah bizim doğamızda var, herkes günah işliyor. İman edenlerin günah işlemediğine ve işlemeyeceğine dair kim bir söz söyleyebilir? Kutsal Kitap'ın özü, bizlere gösterdiği şey zaten bu günahlı doğamız ve günah işlediğimiz.

"İman, 'İp cambazlığı'na mı benziyor ki, bir düşüp bir çıkalım?" demişsiniz;
İmanlı hayatında kesinlikle günah işler, düşer ve kalkar. Bu ip cambazlığı değildir, ancak günahlı doğamız ile imanlı hayatımızın bir savaşıdır. Örneğin şu ayet bu konuda yeterince açıklayıcı olur size, lütfen okuyun;

Romalılar 7.Bölüm
14 Yasa`nın ruhsal olduğunu biliriz. Bense benliğin denetimindeyim, köle gibi günaha satılmışım.
15 Ne yaptığımı anlamıyorum. Çünkü istediğimi yapmıyorum; nefret ettiğim ne ise, onu yapıyorum.
16 Ama istemediğimi yaparsam, Yasa`nın iyi olduğunu kabul etmiş olurum.
17 Öyleyse bunu artık ben değil, içimde yaşayan günah yapıyor.
18 İçimde, yani benliğimde iyi bir şey bulunmadığını biliyorum. İçimde iyiyi yapmaya istek var, ama güç yok.
19 İstediğim iyi şeyi yapmıyorum, istemediğim kötü şeyi yapıyorum.
20 İstemediğimi yapıyorsam, bunu yapan artık ben değil, içimde yaşayan günahtır.
21 Bundan şu kuralı çıkarıyorum: Ben iyi olanı yapmak isterken, karşımda hep kötülük vardır.
22 İç varlığımda Tanrı`nın Yasası`ndan zevk alıyorum.
23 Ama bedenimin üyelerinde bambaşka bir yasa görüyorum. Bu da aklımın onayladığı yasaya karşı savaşıyor ve beni bedenimin üyelerindeki günah yasasına tutsak ediyor.
24 Ne zavallı insanım! Ölüme götüren bu bedenden beni kim kurtaracak?
25 Rabbimiz İsa Mesih aracılığıyla Tanrı`ya şükürler olsun! Sonuç olarak ben aklımla Tanrı`nın Yasası`na, ama benliğimle günahın yasasına kulluk ediyorum.

Dolayısıyla imanlı hayatın içinde ruhsal savaş halindedir. Bu ruhsal savaşı da ancak Tanrı'nın efesliler 6.bölümde bizlere belirttiği ruhsal silahlar aracılığıyla geçebiliriz. Bizim savaşımız ete ve kana karşı değil, kötü ruhlara, karanlığın güçlerine karşı. Günaha karşı durmak için de bunları kullanmamız gerekiyor. Bizim en iyi işimiz, en iyi çabamız bile günahsız olmamızı sağlayamaz. Bu yüzden Kutsal Kitap'ı doğru şekilde okumalı ve kültür etkisinden, geçmişteki düşünelerimizden arınmalıyız.

Değişik kültürler mutlaka olacaktır. Ancak kültürlerin neresini benimseyip, neresini benimsemeyeceğimizi bilmeliyiz. Kültürlerin bizlere dayattığı kuralcılıktan, dini ritüellerden sıyrılmalıyız. Ve bilmemiz gereken Mesih'in bizlere bir din değil, kurtuluş getirdiğidir. Bu yüzden çizgimizi Tanrı'nın bize söylediği doğrultuda bilmeliyiz.

Esenlikler dilerim.
(2. Petrus 1:19)

Bu Yazıyı Diğer Sitelerde Paylaş

Seçenekler

Hizli Erisim

Mesaj Panosu Saati: 18:59.
Tema: Hristiyan.gen.tr | Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.