Go Back   Hristiyanlık Forumu > Hristiyan bilgi kaynağı > Hristiyanlık Temelleri, Yararlı Dökümanlar ve Makaleler > Teoloji - Öğretiş

hristiyanlık

Seçenekler
Alt 13-Eylül-2009, 20:33
Chonk Vandelay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Chonk Vandelay Chonk Vandelay isimli Üye şuanda  online konumundadır
http://www.hristiyan.gen.tr

İnanç: Hristiyan - Protestan
Standart Kutsalların Dayanması (Kalvinizm'in 5 Maddesi)

Kutsalların Dayanması ya da İnanlıların Güvenliği (5/5 Kalvinizm'in 5 Maddesi)
Seçilmişler, sadece Mesih tarafından kurtarılmış ve Ruh tarafından yenilenmiş olmakla kalmaz, aynı zamanda Tanrı'nın yüce gücü tarafından imanda tutulurlar. Yeniden doğuş aracılığıyla Mesih'le ruhsal bakımdan birleşenlerin hepsi O'nda sonsuza dek güvencededirler. Onları, Tanrı'nın sonsuz ve değiştirilemez sevgisinden hiçbir şey ayıramaz. Sonsuz yüceliğe önceden belirlenmişlerdir ve bu yüzden cennete gidecekleri konusunda güvenceleri vardır.

Kutsalların dayanması doktrini, Hıristiyan inancına sahip olduklarını söyleyen herkesin cennete gideceklerinden emin olduklarını savunmaz. Sona kadar dayananlar, kutsallar, Ruh tarafından ayrılmış olanlardır. O'nda güvencede ve emniyette olanlar, kendilerine Mesih'te gerçek ve diri iman verilmiş olanlar yani İnanlılar'dır. İman ettiklerini söyleyen birçok kişi yoldan düşer ama lütuftan düşmezler çünkü hiçbir zaman lütufta değildiler. Gerçek İnanlılar ayartılmaya düşerler ve büyük günahlar işlerler ama bu günahlar onların kurtuluşlarını kaybetmelerine neden olmaz ya da onları Mesih'ten ayırmaz.

Westminster İnanç Bildirisi, bu doktrin hakkında şu bildiride bulunur: "Tanrı'nın Sevgili Oğlu'nda kabul ettiği, etkin bir şekilde çağırıp Ruhu aracılığıyla kutsal kıldıkları, lütuf konumundan ne tam, ne de nihai olarak düşebilirler. Sonuna dek dayanacak ve sonsuza dek kurtulacaklardır."[4]

Bottner, "Bu doktrin tek başına değildir, Kalvinistik teoloji sisteminin gerekli bir parçasıdır. Seçilmişlik ve Etkin Lütuf doktrinleri mantıklı olarak bu bereketleri alanların kurtuluşunun kesinliğini ima eder. Tanrı insanları mutlak ve kayıtsız şartsız bir biçimde seçtiyse ve O'nun Ruhu, onlara kurtuluşun yararlarını etkin bir şekilde uyarlarsa, kaçınılmaz sonuç, bu kişilerin kurtulacağıdır"[5] derken kesinlikle haklıdır.

Aşağıdaki ayetler, Tanrı'nın halkına iman ettikleri anda sonsuz yaşam verildiğini göstermektedir. Bu kişiler iman aracılığıyla Tanrı'nın gücüyle korunurlar. Kurtuluşlarının garantisi olarak verilen Kutsal Ruh'la mühürlenmişlerdir ve böylece sonsuz mirasları konusunda kendilerine güvence verilmiştir.

Bu da bizleri araştırmamızın ikinci aşamasının sonuna getiriyor. "Beş madde"yi destekleyen bütün Kutsal Kitap ayetlerini saymadığımız kesindir. Ancak, bu doktrinlerin direkt olarak Kutsal Kitap'tan alındığını gösteren yeterli kanıtın sunulmuş olduğunu umuyoruz.

İşaya 43:1-3 ve şimdi ey Yakup, seni yaratan, ve ey İsrail, sana şekil veren Rab şöyle diyor: Korkma çünkü seni fidye ile kurtardım; seni adınla çağırdım, sen benimsin. Sen suların içinden geçerken ben seninle olacağım; ve ırmakların içinden geçerken senin üzerine taşmayacaklar ateşin içinden geçerken senin üzerine taşmayacaklar; ateşin içinden yürürken yanmayacaksın. Ve alev seni yakmayacak.

İşaya 54:10 Çünkü dağlar yerinden kalkar, ve tepeler sarsılır, fakat inayetim senin üzerinden kalkmaz, ve selamet ahdim sarsılmaz, sana merhamet eden Rab diyor.

Yeremya 32:40 Ve onlara iyilik etmek için onların ardından dönmeyeceğim diye, kendileri ile ebedi ahit keseceğim. Ve benden ayrılmasınlar diye yüreklerime korkumu koyacağım.

Matta 18:12-14 Ne düşünüyorsunuz? Bir adamın yüz koyunu olur da bunlardan biri yoldan saparsa, doksan dokuzunu tepelerde bırakıp yoldan sapanı aramaya çıkmaz mı? Doğrusu size derim ki, onu bulunca duyacağı sevinç yoldan ayrılmayan doksan dokuz koyun için duyduğu sevinçten kat kat üstündür. Bunun gibi Göksel Babanızın katında şu küçüklerden birinin bile yitirilmesi istenmez.

Yuhanna 3:16 Çünkü Tanrı dünyayı öyle çok sevdi ki, biricik oğlunu verdi öyle ki, her kim O’na iman ederse yok olmasın sonsuz yaşama kavuşsun.

Yuhanna 3:36 Oğul’a iman edenin sonsuz yaşamı vardır.

Yuhanna 5:24 Size önemle belirtiyorum: Benim sözümü dinleyenin ve Beni gönderene iman edenin sonsuz yaşamı vardır. O yargılanmayacaktır. Ölümden yaşama geçmiştir.

Yuhanna 6:35-40 İsa “Yaşam ekmeği benim” dedi. Bana gelen acıkmayacaktır. Bana iman eden hiç bir zaman susamayacaktır. Ama size daha önce belirttiğim gibi, beni görmenize karşın yine de iman etmiyorsunuz. Babanın bana verdiklerinin hepsi bana gelecektir. Bna geleni hiç bir zaman geri çevirmem. Çünkü kendi isteğimi değil, beni gönderenin isteğini uygulamak için gökten indim.Beni gönderenin isteği bana verdiklerinin hiç birini yitirmemem onu son gün diriltmemdir. Çünkü Babamın isteği, Oğul’u görüp O’na iman eden herkesin sonsuz yaşamı olmasıdır. Son gün onu ben dirilteceğim.

Yuhanna 6:47 Size önemle belirtirim: İman edenin sonsuz yaşamı vardır.

Yuhanna 10:27-30 Koyunlarım sesimi işitirler, ben de onları tanırım ve ardım sıra gelirler. Onlara sonsuz yaşam veririm. Onlar sonsuza dek yok olmayacaklar. Hiç kimse de onları elimden kapamayacak. Onları bana veren Babam her varlıktan üstündür. Baba’nın elinden onları kapmaya kimsenin gücü yetmez. Ben ve Baba biriz.

Yuhanna 17:11,12,15 Artık dünyada değilim, ama onlar dünyadadır. Sana geliyorum ey kutsal Baba! Bana vermiş olduğun adınla onları koru ki; bizim gibi bir olsunlar. Onlarla birlikte olduğum sürece bana vermiş olduğun adının gücüyle onları korudum. Onları sakladım, mahvolan oğuldan başka onlardan hiçbiri yitirilmedi. Öyle ki, Kutsal Yazı yerine gelsin…Onları dünyadan kaldırman için değil, kötü olandan koruman için dilekte bulunuyorum.

Romalılar 5:8-10 Ama biz daha günahlıyken Mesih bizim yerimize öldü. Tanrı bize sevgisini bununla kanıtlıyor. İsa’nın kanı aracılığıyla şu anda doğrulukla donatılmışsak, O’nun aracılığıyla Tanrı’nın gelecek olan öfkeli yargısından kurtuluş bulacağımız daha kesindir. Biz düşmanken Oğlu’nun ölümü aracılığıyla Tanrı’yla barıştırıldığımız göz önünde tutulsun. Ama barışmış olarak Mesih’in yaşamı aracılığyla kurtulıuş bulacağımız daha kesindir.

Romalılar 8:1 Bundan böyle Mesih İsa bağlılığında olanlara suçlu çıkarılama yoktur.

Romalılar 8:29,30 Çünkü Tanrı önceden bildiği kişileri, oğlu’nun benzerliğinde olsunlar diye önceden kararlaştırdı. Öyle ki Oğul birçok öbür kardeşin arasında ilk doğan olsun. Tanrı önceden kararlaştırdıklarını çağırdı. Çağırdığı kişileri doğrulukla donattı. Doğrulukla donattıklarını yüceliğe kavuşturdu.

Romalılar 8:35-39 Mesih’in sevgisinden bizleri kim ayırabilir? Acı mı, üzüntü mü, baskı mı, açlık mı, çıplaklık mı, tehlike mi, kılıç mı ? Kitapta yazılı olduğu gibi: Gün boyunca senin için öldürülüyoruz. Boğazlanacak koyun gibi görüyorlar bizi. Ama bizleri sevenin aracılığıyla bütün bunlarda kesin yengi bizimdir. Şuna sarsılmaz inancım var: Ne lüm ne yaşam ne gelecek durumlar ne dünya yetkileri ne üstümüzdeki ne altımızdaki dünyanın güçleri ne de kurulu düzende başka bir etken bizleri Rabbimiz Mesih İsa bağlılığında açıklanan Tanrı sevgisinden ayırabilir.

1.Korintliler 1:7-9 Böylelikle Rabbimiz İsa Mesih’in açıklanışını gözlediğiniz şuy dönemde, hiçbir ruhsal bağıştan yoksun kalmış değilsiniz. Rabbimiz İsa Mesih’in Gününde kınanmamanız için kendisi sizi sonuna dek pekiştirecektir. Tanrı kendisine güvenilendir. O’nun aracılığıyla Oğlu Rabbimiz İsa Mesih’in ruhsal paydaşlığına çağrıldınız.

1.Korintliler 10:13 İnsansal olanın dışında hiçbir denenmeye uğramadınız. Ama Tanrı kendisine güvenilendir. Katlanabileceğinizden daha çetin denenmeye düşmenize izn vermeyecektir. Denenmeyle birlikte çıkış yolunu da sağlayacaktır; öyle ki katlanabilesiniz.

2.Korintliler 4:14,17 Rab İsa’yı dirilten Tanrı’nın bizleri de İsa’yla birlikte diriltip sizlerle bir arada önünde durduracağını biliyoruz… Çünkü şu gelip geçici hafif acılar, bizde ne sınırı ne de kısıtlaması olan sonsuz yücelik oluşturmaktadır.

Efesliler 1:5,13,14: İsteminin kıvancı uyarınca İsa Mesih aracılığıyla öz çocukları olmamızı çok önceden kararlaştırdı…Sizler de Gerçeğin Sözü’nü kurtuluşunuzla ilgili Sevindirici Haberi duyunca buna iman ederek Mesih bağlılığına alındınız. Tanrı’nın vaat ettiği Kutsal Ruh’la mühürlendiniz. Tanrı yüceliğini görmeyi amaçlayan iyelik yetkimiz kesinleşinceye dek Kutsal Ruh mirasımızın güvencesidir.

Efesliler 4:30 Kurtuluş günü için kendisiyle mühürlendiğiniz Tanrı’nın Kutsal Ruh’unu üzmeyin.

Koloseliler 3:3,4 Gerçek sünnetliler bizleriz. Çünkü Tanrı’nın Ruh’u aracılığıyla tapınıyor. Mesih İsa’yla kıvanç duyuyoruz. Bedensel başarılara güvenmiyoruz. Oysa ben bedensel başarılara güvenebilirdim. Herhangi biri bedensel başarılara güvenebilieceğini sanıyorsa, benim böyle yapmam için daha çok nedenim var.

1.Selanikliler 5:23,24 Esenlik kaynağı Tanrı sizi tümden kutsasın. Rabbimiz İsa Mesih’in gelişinde tüm ruhunuz, canınız, bedeniniz kusursuz saklansın. Sizi çağıran kendisine güvenilendir. Başladığı işi bütünleyecektir.

2.Timoteyus 4:18 Rab beni her kötü durumdan kurtarıp güvenlikle göksel hükümranlığına iletecek Çağlar çağı yücelik O’nundur. Amin.

İbraniler 9:12,15 Erkeçlerin, danaların kanıyla değil, kendi kanıyla sonsuz kurtulmalığı sağlayarak bir tek kez Kutsal Yer’e girdi. …Bu nedenle Mesih Yeni Anlaşmanın aracısıdır. Öyle ki sonsuz mirasa çağrılanlar verilen vaadi alsınlar. Çünkü ilk anlaşmayla ilgili suçlara kurtulmalık olarak bir ölüm uygulandı.

İbraniler 10:14 Çünkü tek sunuyla kutsal kılınanları sürekli yetkinliğe erdirdi.

İbraniler 12:28 Bize sarsılmaz bir hükümranlığın verilmesine teşekkür edelim.Ve Tanrı’nın beğendiği tutumla tanrısayarlıkla ve etkin korkuyla ruhsal hizmet sunalım.

1.Petrus 1:3-5 Rabbimiz İsa Mesih’in Tanrı’sı ve Babası kutlu olsun. Sınırsız acıması uyarınca yeniden doğmamızı sağladı, bizleri diri umuda kavuşturdu. Bunu İsa Mesih’in ölüler arasından dirilmesiyle sağladı, bizi bozulmaz, yozlaşmaz, solmaz mirasa atadı. Bunu göklerde sizin için sağlamaktadır. Çağın sonunda açıklanmaya hazır kurtuluş için Tanrı’nın gücüyle bir kaledeymiş gibi imanla korunmaktasınız.

1.Yuhanna 2: 19,25 Bizlerden ayrıldılar. N evar ki, bizden değildiler. Bizden olsalardı, bizimle kalırlardı. Ama ayrıldılar ve tümünün bizden olmadığı açığa çıktı… O’nun bize verdiği vaat sonsuz yaşamdır.

1.Yuhanna 5:4,11-13,20 Çünkü Tanrı’dan her doğan dünyaya üstün gelir. Dünyaya üstün gelen yengi ise imanımızdır. …Tanıklık şudur: Tanrı bize sonsuz yaşam verdi. Bu yaşam O’nun oğlundadır. Oğul’u varlığında bulunduran yaşama sahiptir. Tanrı’nın Oğlu’nu varlığında bulundurmayan yaşama sahip değildir. Sonsuz yaşamınız olduğunu bilesiniz diye Tanrı’nın Oğlu’nun adına iman eden sizlere bunları yazdım. …Tanrı’nın Oğlu’nun geldiğini ve Gerçek Olan’I bilmeniz için bize anlayış verdiğini biliyoruz. Biz Gerçek Olanın bağlılığındayız’nun Oğlu İsa Mesih bağlılığında. Bu, gerçek Tanrı’dır ve sonsuz yaşamdır.

Yahuda 1 İsa Mesih bağlılığında korunan çağrılılara…
Yahuda 24,25 Sizleri düşmekten korumaya ve yüceliğinin katında suçsuz olarak kıvançla durdurmaya gücü yetene, Rabbimiz İsa Mesih aracılığıyla Kurtarıcımız olan tek Tanrı’ya, başalangıcı olmayan çağlardan bu yana hem şimdi hem de tüm sonsuz çağlar boyunca yücelik, ululuk, güçlü egemenlik ve yetki yaraşır.
(2. Petrus 1:19)

Bu Yazıyı Diğer Sitelerde Paylaş

Seçenekler

Hizli Erisim

Mesaj Panosu Saati: 19:03.
Tema: Hristiyan.gen.tr | Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.