Go Back   Hristiyanlık Forumu > Hristiyan bilgi kaynağı > Hristiyanlık Temelleri, Yararlı Dökümanlar ve Makaleler > Diğer Mezhepler

hristiyanlık

Seçenekler
Alt 11-Ağustos-2009, 01:03
Chonk Vandelay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Chonk Vandelay Chonk Vandelay isimli Üye şuanda  online konumundadır
http://www.hristiyan.gen.tr

İnanç: Hristiyan - Protestan
Standart Meryem Ana'ya ve Azizlere Dua Edilir mi?

Hristiyanlar Meryem Ana'ya ve Azizlere Dua Edebilir mi?

Maalesef bunu yapan kişiler ve kiliseler(!) mevcut. Hristiyan adı altında, hristiyan olduklarını iddia eden ve hatta “elçisel” olduklarını iddia eden bazı kiliseler ve mezheplerin başlıca sapkın uygulamalarından birisi de Meryem Ana’ya ve Azizlere dua etmek konusudur. Özellikle bugünlerde bazı “hristiyan” web sitelerinde bunu oldukça yaygın olarak görüyoruz. Bu yüzden hristiyanlığı araştıran, Tanrı’yı tanımak ve doğru şekilde öğrenmek isteyenlere bunun bir “sapkınlık” ve “kutsal kitap dışında” bir eylem olduğunu belirtmeliyiz. Meryem Ana’ya ve Azizlere dua etmeyi öğreten ve öneren web siteleri kutsal kitap’a göre apaçık ortadadır ki müjdeyi, Tanrı’yı yanlış öğretip insanları yanlış yollara saptırıyorlar. Tanrı sözünün değil, insan sözünün etkin olduğu tüm öğretiş ve kiliselerde bu gibi kutsal kitap dışı uygulamaları görmek mümkündür.

Kiliselerde farklı yorumları görmek pek tabii mümkündür. Bir çok kilisenin yorumu, diğerinden farklı olabiliyor. Ancak değişen yorum farklılıkları ile değişemeyen yorum farklılıklarını ayırt etmek gerekir. Örneğin; batarak vaftiz olmayı savunan bir kilise ile su serperek vaftiz etmeyi savunan bir kilise olabilir. Bu yorum farkıdır. Sonuç olarak yorum farkı bulunan bu iki kilise de aynı Tanrı’ya, aynı Söz’e iman eder, hizmet eder ve aynı olan noktaları onların Tanrı’da bir bütün olmalarını sağlar.
Ancak yorum farkının dışında, kutsal kitap dışına çıkan bazı öğretiler de mevcut. Meryem Ana’ya tanrısal bir sıfat yüklemek, ona “tanrı doğuran” demek ve dua edip ondan medet ummak, çeşitli ikonalara saygı ile eğilip onlardan medet ummak, maddesel öğelerden mucize beklentileri içerisine girmek şüphesiz ki kutsal kitap dışında ve Tanrı’nın kesinlikle hoşnut olmadığı, tiksindiği bir durum.

Kutsal Kitap’da Tanrı Sözü şöyle diyor;
“O bütün insanların kurtulup gerçeğin bilincine erişmesini ister. Çünkü tek Tanrı ve Tanrı’yla insanlar arasında tek aracı vardır. O da insan olan ve kendisini herkes için fidye olarak sunmuş bulunan Mesih İsa`dır. Uygun zamanda verilen tanıklık budur.” (1. Timoteos 2:4-6)

Yukarıdaki ayeti okuduktan sonra Tanrı’ya aracılık etmesi için Meryem Ana ve Azizlere dua etmek büyük cesaret ister doğrusu. Ortodoks ve Katoliklerin bunu yapmalarının en büyük sebebi Kutsal Kitap’ı hayatlarının merkezinde yetkili olarak görmemeleri, yani Tanrı sözünü ikinci hatta üçüncü plana atmalarıdır. Oysaki Tanrı sözü her zaman Söz’ün dinleyicileri ve uygulayıcıları olmamızı ister. Maalesef bu gibi ayetler bir çok konuda net olmasına karşın, insanlar büyük yanılgılar içerisinde türlü sapkınlıklar yapabiliyorlar. Ayetlerin söylediği gibi “TEK ARACI” vardır, O da İsa Mesih’tir. Ortodoks ve Katolikler sanki Meryem Ana ve Azizler dualarımızı Tanrı’ya iletmek için görevlendirilmiş gibi onlara isteklerini, dileklerini iletirler. Böylece Tanrı’ya seslerini daha iyi duyurabileceklerini zannederler. Ancak Tanrı sözü şöyle diyor; “Bunun gibi, Ruh da güçsüzlüğümüzde bize yardım eder. Ne için dua etmemiz gerektiğini bilmeyiz, ama Ruh`un kendisi, sözle anlatılamaz iniltilerle bizim için aracılık eder.Yürekleri araştıran Tanrı, Ruh`un düşüncesinin ne olduğunu bilir. Çünkü Ruh, Tanrı`nın isteği uyarınca kutsallar için aracılık eder.” (Romalılar 8:26-27). Yani Kutsal Ruh, her türlü güçsüzlüğümüzde bize yardım eder, Tanrı yüreğimizdeki istekleri, düşünceleri zaten bilir, Kutsal Ruh aracılığıyla Tanrı bunu yapıyor. Dolayısıyla Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’ta TEK olan Tanrı, imanlılar için her zaman etkin.

Tüm bunlar tabi ki Azizlerin veya Meryem Ana’nın suçu değil. Zira bu öğretileri, bu şekilde uygulamaları çıkaranlar Katolik ve Ortodoks kiliseleri. Azizler ve Meryem Ana’nın bunların yapılmasına benzer bir sözü olmadığı gibi, Azizler, yani Elçiler bu konuda bir çok kez Kutsal Ruh esiniyle bizleri uyarmıştır. Kutsal Kitap’ın hiçbir yerinde bu uygulama yoktur. Kutsal Kitap da hiçbir ayet cennette bizim için dua eden, dualarımızda bize aracılık eden birilerinin bulunduğunu bize söylemez.
Bu şekilde davranışlardan, uygulamalardan Tanrı’nın tiksindiğini şu ayetlerden dolayı biliyoruz.

“Tanrınız RAB`bin size vereceği ülkeye girdiğinizde, oradaki ulusların iğrenç törelerini öğrenip uygulamayın. Aranızda oğlunu ya da kızını ateşte kurban eden, falcı, büyücü, muskacı, medyum, ruh çağıran ya da ölülerin ruhlarına danışan kimse olmasın. Çünkü RAB bunları yapanlardan tiksinir. Tanrınız RAB, bu iğrenç töreleri yüzünden bu ulusları önünüzden kovacaktır. Tanrınız RAB`bin önünde yetkin olun.” (Yasanın Tekrarı 18:9-13)

Kısacası size tavsiyem, bu gibi iğrenç uygulamalardan, geleneklerden uzaklaşmanız olacaktır. Eğer hristiyanlığı yeni araştırıyor ve bu gibi şeylere şahit oluyorsanız; öncelikle kutsal kitap’ı açıp bu uygulamaların doğru olup olmadığını kontrol edin. Tanrı’dan olan her şey, Tanrı’nın sözünde yazılıdır. Bunun yanında Tanrı’dan olmayan bu gibi uygulamalarında yanlışığı, Tanrı sözünde apaçık belirtilmektedir.
Bu sebeplerden dolayı Kutsal Kitap ve Hristiyanlık, Ortodoksluk ve Katolik dinlerinden ayrı ve tamamen farklıdır. Elbette her Katolik ve Ortodoks bu gibi şeylere belki inanmıyor ve uygulamıyor, içlerinde samimi şekilde Tanrı’ya bağlı, imanlı olanlar mevcuttur. Ancak Ortodoks kilisesi ve Katolik kilisesinin bu uygulamaları hristiyanlığa ait değildir.

Tüm övgü, yücelik ve görkem yalnızca Tanrı’ya aittir.
Rab İsa Mesih’ten hepinize lütuf ve esenlik olsun.
“Tanrı’nın önünde güvenimiz şu ki, O’nun isteğine uygun ne dilersek bizi işitir. Her ne dilersek bizi işittiğini bildiğimize göre, O’ndan dilediklerimizi aldığımızı da biliriz.” (1. Yuhanna 5:14-15)

Eğer karşınıza bu tür kutsal kitap dışı ve Tanrı’nın hoşnut olmadığı uygulamaları savunan bir kişi çıkarsa onlara bu ayetlerin yanı sıra, incil’den şu ayeti de verebilirsiniz;

“Ama kim bana iman eden bu küçüklerden birini günaha düşürürse, boynuna kocaman bir değirmen taşı asılıp denizin dibine atılması kendisi için daha iyi olur.” (Matta 18:6)
(2. Petrus 1:19)
Alt 22-Şubat-2010, 13:37
nebil nebil isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kayıtlı Üye

İnanç: Hristiyan - Protestan
Standart slm

slm sevgili kardesler bende bir ortodoks olarakdogdum kutsal kitabi iyi arastirdiktan ve imanla okuduktan sonra ortodokslukta ve katoliklikte bircok yanlisliklar farkettim malesef meryemana ve azizlere cok asiri bi imanlari var kurtaricimiz isa mesih daima son sirada yer aldi,bu beni gercekten cok rahatsiz etti,hatta bazi kiliseler var ondaliklar dagitilacagi zaman kim nekadar para vermis kilisede papaz tek tek okuyor,niye boyle yapiyorsunuz dedigimde boyle yapmasak kimse para vermiyor diyorlar,bu beni gercekten cok uzdu cunku yikilmis bi kilise gordum,halbuki incilde ne yazili ondalik verdigimizde bi elin ne verdigini diger el gormeyecek bu tamamen tanri ile aramizda kalmali,daha neler anlatayim bilmiyorumki diyeceksinizki kilise dusmanligimi yapiyorum hayir aksine bazi yanlisliklarin duzelmesi icin caba haciyorum hatta dua ediyorum,o kisilere incilden ayetler verdigim zaman boyle bi ayetmi var diye sasiriyorlar bazisi ise incilin degistirildigine kadar gidiyor tamamen muslumanlik dusuncesi var bu tur olaylar beni cok yipratiyor,daha neler anlatayim bazi insanlar gordum fala,nazar vs gibi olaylara inaniyorlar hatta bazisi kahve fali acarken istavroz yani yuzune hac cikartip fala bakiyor daha neler anlatayim sevgili kardesler.yapabilecegimiz onlar icin dua etmek,RABBIMIZ ISA MESIHIN ESENLIGI SIZINLE OLSUN ESENKALIN

Bu Yazıyı Diğer Sitelerde Paylaş

Etiketler
isa mesih, meryem ana

Seçenekler

Hizli Erisim

Mesaj Panosu Saati: 19:06.
Tema: Hristiyan.gen.tr | Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.