Go Back   Hristiyanlık Forumu | Hristiyan Bilgi Kaynağı > Hristiyan bilgi kaynağı > Hristiyanlık Temelleri, Yararlı Dökümanlar ve Makaleler > Tanrı

hristiyanlık

Seçenekler
Alt 07-Ekim-2009, 00:37
Faruk Çelebi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Faruk Çelebi Faruk Çelebi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kayıtlı Üye

İnanç: Hristiyan - Protestan

Güdülerimizin olduğu yüreklerimizi incelemeyi ve tek başına kazanmayı reddettiğimizde; ruhsal huzursuzluklarımız artıyor. İlişkiler ve etkinliklerin çoğuna eşlik eden döküntüleri, canlılığımızın kaldırdığı gibi Tanrı'nın işlerinde işlek olarak, etken kalarak, doğru şekilde devam ederek kendi kendimizi eğitebiliriz. Yalnızlık anlarında, kendi kenimizi incelemenin güç çalışmasını tek başına ele alarak ve kendimizi geriye doğru çekerek disiplin altına almadıkça; dinginlik, yalnızca ufak bir düş olarak kalacaktır. Nasıl işleğim olabilir.. ve bir son gibi ne kadar boş ! Sözcükleri söylüyoruz, ama onların hiçbir anlamı yok. Kendimizi yaşamayan doğrularda gidip gelirken buluyoruz ve bir ruhanilik uyduruyoruz.

Rahmetli A. W. Tozer'in benim gözde ifadelerinden biri, düşüncelerimden uzak değildir:

Herşey hakkında gevezelik etme; pazar yerindeki çocuklar gibi Krallığın geçitlerinde hoplaya zıplaya yürüme alışkanlığımızın gerçek nedenleri; ruhsal deneyimizin çoğunun yetersizliğinde bulunmadıkça hiçliğin gerçek değerini öğrenmekte tereddüt edilir mi ?

Tanrı'nın evinde, yargı için vücut bulmanın zamanıdır. Haydi onu kabul edelim. Siz ve ben, dinsel çevrelerden sonu gelmeyen gevezelikler etmek ve boşalmak için kolayca etkilenilen yerlerin birkaçından haberdarız. Akılsız etkinlikler, basma kalıp yanıtlarla dolu anlamsız konuşmaların tuzağına düşmek ne kolay ! Gideceğimiz, söylediğmiz yol bu değildir. Dediğimiz yol, kötü alışkanlıklardan kurtulacağımız ve yalnızlığın yineleneceği yoldur. Yinilenen temelde kendi kendini incelemenin güçolan işi, kesinlikle zarurettir.

Yetiştirildikleri yerde ( papazlığın eğitim yerinde ) İsa'nın havarilerine doğrudan doğruya verdiği yanıtı anımsadınız mı ? Aşağıdaki ayetleri okuyarak dikkate alınız:

Elçiler, İsa'nın yanına dönerek yaptıkları ve öğrettikleri her şeyi O'na anlattılar. İsa, onlara " Gelin tek başımıza tenha bir yere gidelim de biraz dinlenin " dedi. Gelen giden öyle çoktu ki, yemek yemeye bile vakit bulamıyorlardı. Tekneye binip tek başlarına tenha bir yere doğru yol aldılar. ( Mar. 6:30-32 )

Kendilerine özel olarak verilen görevlerinden döndüklerinde, güç işleri ve fedakar çalışmalarını Rabbimiz takdir ederken; iyi düşünme ve dinlenme gereksinimlerini gördü. Birçok gelen giden insanın ( daha çok kilise hizmetinden sonraki görünüm gibi sesler ) akıcı etkisiyle aşina oluyordu. Böylece dikkati çekmeden sessizce gitmeye onları teşvik etti. Onlarla bir tekneye bindi ve " tenha bir yere " gitti. Niçin ? " Kendi başlarına " bir yerde kalmışlardı. Açıkcası, İsa, sessizliğin değerini... etinlikten kaçış gereksinimini gördü. Bu, dinginliğin geliştiği noktaydı.

Yazan: C. R. Swindoll
Çeviren: F. Çelebi
Alt 13-Ekim-2009, 21:17
Kayıtlı Üye

Dört disiplinin sonuncu tutanağından önce, kend kendini inceleme: Günlük tutma ve yalnızlığın özel zamanlarına katmış olduğum bir şeyi sizinle paylaşmama izin verin. Yıllardır günlük tutmuştum. Yararları, inanmış olmaktan daha çoktur. Daytimer'den farklı ya da sade şekilde bir günce. Bir günlük, yaşamınızda, Tanrı ilişkilerini yazdığınız ve tek başına onu anımsayarak vakit geçirdiğiniz mükemmel bir yoldur. Yalnızlık zamanlarından zevk alırken; fikirleri düşünmek ya da ebediyen aklınızda kalacak olan O'nun açıklamalarının içyüzünü kavramak kolaydır. Yoksa, konuşmalar ve sorumlulukların ağırlığı altında kalarak değil. Faaliyetler, anlamlı ve derinliğine düşünceleri yok ediyor. Fakat oluşmak için bunlar da çok zaruridir.

Bundan başka günlük kayıtlarımız, bizi harekete geçiren noktaları veriyor... adımıza Tanrı'nın işleme tarzı kadar iyi ruhlarımızda Tanrı ilişkisini belirten tarihi belirtilmiş, tarihsel. Böyle Tanrısal ayrıcalıkların yazılı kayıtını koruma zorundayız. Bir günlüğün kullanımı, aşırı derecede anlamlı yalnızlığın anlarını oluşturabiliyor. Belirli zamanlarda, bu yüzlerce sayfanın birkaçını rastgele tekrar gözden geçiriyorum. İstisnasız, kibirimi yok ettim. O'nun tarafsız ve mesafeli göründüğü bazı zamanlara rağmen açıkca elinin yaşamımın dümeninde olduğunu görmeyi sağlayan bakış açısının ( perspektif ) oluşması gibi dinginlik geri geliyor ve ruhumu yatıştırıyor. Gündelik bir günce olmayan günlükte kalmak isterim ki, bu Tanrı'nın ve benim beraber yolculuk ettiğimiz samimi bir günlük kayıttır. O'nun varlığı sayfalardan sayfalara görünüyor.

Yalnızlık anlarına odaklanmaktansa; özellikle kendi kendinize " yaygın şakinleştirici " yi bulursanız, günlük tutmanızı yürekten salık veririm.

4. Tamamen Tanrı'ya güvenme - Teslim olma disiplini

Ne yeni ne de yaratıcı olmayan " Tanrı'ya güvenme " seslerinin farkındayım. Aslında kimileri için bu sözcüklerin anlamlı ve basmakalıp olmasından başka hiçbir özelliği yoktur.

Bu gereksinim, böyle olamaz. Hatırlatıcı olan, Kutsal Kitap'ta da olduğu gibi pek çok anlarda Tanrı'nın müdahalelerde bulunduğuna güvenmektir. Lakin hiçbir şey, özdeyişler 3:5-6'dakinden kayda değer değildir.

RAB'be güven bütün yüreğinle,
Kendi aklına bel bağlama.
Yaptığın her işte RAB'bi an,
O senin yolunu düze çıkarır. ( Özd. 3:5-6 )

Gönülsüz bir yüreğin isteksiz bir umudu olmayan " RAB'be güven " buyruğunu ilk farkeden ben değilim. Aksine bu, " yaptığın her işte " sözcükleriyle O'nu bilinçli olarak kabul etmektir.

Niyeti belirli olan herhangibiri, özel konumu ya da yerinin doğrularını kaybetmeksizin... veya özel yaşamının ayrıntılarının dışında, endişeli şekilde zihni işle meşgul olmadan da Tanrı ile özdeşleşebilir ve derin düşüncelere sahip olabilir. Yaşayan Tanrı'ya güvenin tam ve mutlak olması şarttır. Ayetlerdeki diğer sözcükler de, teslim olma disiplini geliştiriyorlar.

Yazan: Charles R. Swimdoll
Çeviren: Faruk Çelebi
Alt 15-Ekim-2009, 11:19
Kayıtlı Üye

Bugünkü nesil tarafından rağbet görmeyen bir terim var ! Kaş çattıran şu tepkiyi tam olarak duyabiliyorum: " Teslim olmak mı ? Ciddi ol ! " Bu günlerde, bir şeye teslim olmayı kim özendiriyor ? Birkaç alanın adını vermem gerekirse; duyduğum yanıtlar şunlardır:

Teslimiyet... Tanrı'nın en iyi ve derin hazinelerinin odasının kilidini açacak olan anahtardır.

Doğrularınıza teslim olma.......... " Dalga mı geçiyorsun ? Dava açacağım. "
Geleceğe teslim olma.............. " Gelecek yok. Düşüncenin uydurması. "
İradenize teslim olma.............. " Bende yok. Bir şeye teslim olmam.
Hayallerinize teslim olma.......... " Asla. Çok da çalışmıştım. "
Eşinize teslim olma.................. " Ben mi ? Yaşamaya bak ! "
Mali durumlarınıza teslim olma.... " Neye ? Emekli olmayı planlıyorum. "

İradesi kuvvetli, kavgacı, başına buyruk kadın ve erkekler nesli yetiştirmişiz. Teslimiyet, söz dağarcıklarında varolan kelime değildir. Daha da ciddi olan, o, Tanrı'nın en iyi ve derin hazinelerinin odasının kilidini açacak olan anahtardır. O; teslim olmamızı, savaşı bırakmamızı sabırla bekliyor. Planı, O'nun yolunda gitmeye ve önemli olduğumuz, güvenliğimiz için O'na dönmemize izin veriyor olmasıdır. Bunun bizde oluşmasına tanık olduğu gibi bizzat kendisini ve iradesini harika derin düşüncelerde açıklatıyor.

Tanrı'yı tanımış olduğum yıllarda, ilerde daha zor olacak olan yoluna irademin teslim olduğunu gözlemlemiştim. Yolunda gitme planını arzuladım ve sık sık söyledim; ama özellikle beklenmedik varyant ve hayal kırıklıkları olduğunda anımsamayı istemekten ziyade direndim. Sonunda, hatta en sonunda, kendi yarattığım dünyanın sonuçlarına varmaktan bitkin düşünce; yavaş yavaş Tanrı'nın yolunun en iyisi olduğunu farkettim.

Çeviren: Faruk çelebi
Alt 15-Ekim-2009, 21:37
Kayıtlı Üye

Takdirimi kazanmış olan bu kitapta, aşağıdaki sözcükleri okuduğumda; kavrayışla başım sarsıldı. Bir Hristiyan olarak önceki senelerimin karşılıklı fedakarlık mücadelesini daha iyi betimleyenherhangibir şey okumamıştım. Bunlar püriten dualar ve adamaların bir kolleksiyonundan sözcüklerdir.

Bana yol gösterdiğinde
Kendimi denetliyorum.
Egemen olduğunda
Kendime hakim oluyorum.
Beni dikkate aldığında
Kendime yetiyorum.
Sağladıklarına güvendiğimde
İhtiyaçlarımı karşılıyorum.
İlahi takdirine teslim olduğumda
İrademi kendim anlıyorum.
Onurla, güvenle seni düşündüğümde
Kendim hizmet ediyorum;
Yasalarını düzelttiğimde ve kusur bulduğumda
Kendi isteğime göre davranıyorum.
Senin yerine, insanoğlunun
Beğenisine bakıyorum ve
Doğuştan bir putperestim.
Başım olan Rab, yüreğimi
Sana doğru döndürüyor.

Bu, saflaştırılmış yaşamın dürüst bir ifadesidir. Bu; sözcükleri tarihlendirmesine, Tanrı'nın ailesinin çoğunun uzağında iyi zamanı betimlemesine rağmen büyük acı veren şeydir.

Bu kitabı, olumlu bir notla bitirmek için herşeyi O'na bırakmanın önemini doğrulamak isterim. Çünkü O, tamamen güvenilirdir. Sonunda, kürsüde sözle ifade edeceğim ya da bir kitapta yazacağım çok uzun birşey olmadığını öğreniyorum. Nihayet özerk planının, en iyi plan O'nun denetimi altındaki hiçlik, denetim dışında varolamaz olduğunu öğreniyorum. O'na emanet ettiğim bu şeye, benden daha çok dikkat edebiliyor. O'nun denetimi altındaki bu hiçlik, denetim dışında varolamaz. Gereksinim duyduğum her şeyin ayrıntılarını biliyor. Bu; O'nun karşılayabilmesi, yol gösterebilmesi, başlatabilmesi, durdurabilmesi, devam ettirebilmesi, değiştirebilmesi ve O'nun amacı için zamanında ıslah edebilmesidir. Tanrısal işler dışında ellerimi bıraktığımda; O'nun iradesi çok iyidir, adı yücedir ve görkemi fevkalededir.

Bana niye böyle farkettirdi ki; tanrısal işler, bir sırdır. Onları içtenlikle kucaklayayım ve açıklıkla görebileyim diye yeterli derecede uzun yaşamama izin vermiş olduğu O'nun inayetinde bir tanıklıktır.

Sonunda, sınırsız Efendimiz teslim almayı, O'nun ellerine geleceğinin ayrıntılarını bırakmayı öğreniyorum ki; bu, daha çok yapabildiğim sorumlu itaat hareketidir. Bunu yapana kadar, derinliğine düşünen kişiye, yalnızca mesafeli ve inançlı bir düş kalıyor.

Tanrısal işler dışında ellerimi bıraktığımda; O'nun iradesi çok iyidir, adı yücedir ve görkemi fevkalededir.

Alt 16-Ekim-2009, 19:35
Kayıtlı Üye

SONUÇ

Bu, merak yandıran bir yolculuk oluşturdu. Kaynağından bahsettiğim gibi derin Tanrısal işler, merak uyandırır.

Tanrı ile samimi ilişkiden ziyade bizi derinliklerine kadar götürebilen, dört disipline eşlik eden dört hükmün başında yalnızca birkaç sayfa sarfetmiş oldum. Sürekli olarak egzersiz yapılır ve ciddiyetle ele alnırsa, ruhsal yolumuzda büyük bir fark oluşturacaklarına inanın. Bununla birlikte; onlarsız yüzeysellik, yaşamlarımızı nitelendirmeyi sürdürecek.

Özetle bunlar, gözönünde bulunduracağımız hüküm ve disipliinlerdir:

1- Özel dünyamızı yeniden düzenlemek, içtenlik disiplinini uygulamayı öğrenmeyi gerektirir.
2- Din gin olunmak ki, sessizlik disiplini değerli olsun.
3- Dinginliği geliştirme, yalnızlık disiplinini korumayı gerektirir.
4- Tamamen Tanrı'ya güvenme, teslim olma disiplinini gerektirir.

Ellerinin bu kitabı bir gün zaptedeceği... ya da yaşamı kendisi için yeniden idare edecek şeytanın yoluna sahip değilim. İlahi işler, tamamıyla, Tanrı'nın ellerinde ve özenindedir. Bu yüzden O'nunla onu tümüyle bırakırım. İnayetiyle O, erdemliliğinin ardından içten gelen bir şekilde arzu ve açlık içinde olan insanlara bu sözcükleri sağlayacak. Buna sahip olacak insanlar hakkında hiçbir fikrim yok.

Halbuki şundan eminim: Dağınıklığa fran basmak ve toplayıp atmak zamanı olan... durmak ve dinlemek, dingin olmak ve öğrenmek, yalnızlığı edinmmek ve Baba'nın mükemmel yolunu engelleyen ne ise bırakma zamanı olan hatırlatıcı şeye gereksinimi olacak bu şeylerle güreşen ve okuyan kişi.

Özellikle hatırınız için, dünyevi yaşamı için önderini yüreklendiren bir hizmetçi gibi bu şeyleri biçimlendiren ve şimdi cennetin kesintisiz görkemlerinde Efendi'siyle derin ilişkide, yüz yüze olan bir adamın duyarlı söcükleriyle bitiriyorum.

Durma ve derin sessizlik, benzer şarkı söyler...
Dingin ol ve bil !
Her yaşamda
Fevkalade yapılan ya da şekil verilenden
daha iyi,
İleriye koşuşturmadan daha iyi,
Bir durum var.
Bu, Mutlak'ta daima olacak dinginlik.

Ateşli konuşmadan daha iyi,
İç geçirmek ya da ıssız yerde
ağlamaktan daha iyi,
Bir derin sessizlik var.
Bu, Mutlak'ta oluşacak dinginlik.

Durma ve derin sessizlik
benzer şarkı söyler.
Tüm anlarda ve alçak sesle beraber.
Ey insan ruhu Tanrı, planını çalıştırıyor
İnsan yardımına ne gereksinelim
ne de uyalım !
Dingin ayakta kal ve katıl !
Dingin ol ve bil !

Bu Yazıyı Diğer Sitelerde Paylaş

Seçenekler

Hizli Erisim

Mesaj Panosu Saati: 17:19.
Tema: Hristiyan.gen.tr | Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.